Vrees voor chaos bij start Champions’ play-offs: wellicht weet Union pas na eerste speeldag of het forfaitzege krijgt of niet

 

 ©  BELGA

Gaat iemand in beroep of niet? Dat wordt allicht de hamvraag die zal beslissen of de gestaakte wedstrijd tussen Union en Beerschot van afgelopen zondag en de bijbehorende puntenkwestie tijdig van de baan is voor de start van de Champions’ play-offs (24 april) of niet. “Maar wij geloven niet dat er op tijd duidelijkheid zal zijn”, klinkt het bij Union. Het bondsparket neemt pas ten vroegste vandaag een beslissing over de strafvordering.

Valerie Van Avermaet

“Wij houden met niks anders rekening dan een forfaitzege”, is Union-CEO Philippe Bormans duidelijk na de incidenten in het Dudenpark tijdens de wedstrijd tussen Union en Beerschot. De wedstrijd werd in de 83ste minuut definitief gestaakt bij een 0-0-score. In theorie zijn er volgens goedgeplaatste bronnen echter drie mogelijkheden, afhankelijk van wat er precies in de verslagen van scheidsrechter en de match delegate staat. Ofwel wordt Union een 3-0-forfaitzege toegekend, ofwel wordt de wedstrijd vanaf de 83ste minuut hervat, ofwel wordt de wedstrijd volledig herspeeld. Dat laatste zal niet gebeuren, maar het blijft voorlopig afwachten wat het bondsparket zal vragen.

Verkorte oproepingstermijn

Wel is duidelijk dat Union en ook de voetbalbond de zaak zo snel mogelijk willen afhandelen. “We zijn zelfs aan het bekijken of we kunnen gebruikmaken van een verkorte oproepingstermijn”, legt Bormans uit. “Als het voor alle partijen mogelijk is, zouden we vrijdag al opgeroepen worden. Dan zouden we misschien diezelfde dag of – door het paasweekend – op dinsdag een uitspraak mogen verwachten. Maar zelfs met die verkorte oproepingstermijn geloven wij niet dat dit volledig van de baan is voor de start van de play-offs. Alle partijen hebben daarna immers nog acht dagen om naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport te stappen en in beroep te gaan.”

Maar voor de CEO van Union is dat eigenlijk allemaal bijzaak. “De essentie ligt elders. Het gaat erover dat er sinds een aantal maanden een kwalijke trend is ontstaan in ons voetbal. Ik weet niet of je ooit al eens een vuurpijl van dichtbij hebt gezien? Die kan derdegraadsbrandwonden veroorzaken. Het zijn regelrechte aanslagen om dat naar mensen te gooien die niet weg kunnen. Als dit geen sancties nodig heeft, kunnen we beter stoppen met voetballen. In de toekomst moeten we nog harder optreden. Wat zondag is gebeurd, is eigenlijk gelijkaardig aan Propere Handen. Dit hoort niet thuis in het voetbal. We moeten naar een nultolerantie”, veroordeelt Bormans duidelijk het gedrag van de aanhang van Beerschot.

Ook Lorin Parys, de nieuwe CEO van de Pro League, veroordeelt de incidenten en pleit voor een strenger beleid: “Ik werk op dit ogenblik samen met alle bevoegde diensten aan strengere sancties, die we met al onze clubs bij het begin van het nieuwe seizoen invoeren.” Details zijn nog niet bekend.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over R.Union St.-Gilloise

Video

Keuze van de redactie