Boycotten ook Belgische sponsors WK? ING en nog vier andere bedrijven gaan niet mee met Nederland naar Qatar

 

 ©  BELGA

Straf nieuws uit Nederland: ING, de hoofdsponsor van het Nederlands elftal, gaat niet mee naar het WK voetbal in Qatar. Concreet zal het bedrijf geen tickets claimen voor personeel en klanten, hoewel het daar wel recht op heeft. Als reden geeft de bank de mensenrechtensituatie in Qatar op. ING België, dat de Rode Duivels sponsort, beraadt zich nog over de zaak.

Ruben Eg en Martijn Schoolenberg

Bij grote toernooien hebben sponsors van de Nederlandse voetbalbond – net zoals de Belgische – een contractuele mogelijkheid om kaarten voor wedstrijden van Oranje te verkrijgen. ING laat deze optie bij het WK links liggen, zegt een woordvoerder. “De mensenrechtensituatie in Qatar is de reden waarom wij bij dit toernooi niets doen”, klinkt het.

De bank gaat daarnaast geen campagne voeren rondom het toernooi, wat betekent dat er geen reclamespotjes te zien zullen zijn. In dat opzicht geeft het bedrijf dit jaar de voorkeur aan het vrouwenvoetbal. “We richten ons op het EK vrouwenvoetbal in Engeland”, meldt de woordvoerder. De naam van ING zal nog wel op het shirt van de Oranje-spelers te zien zijn.

ING België beraadt zich nog

ING is ook een partner van onze Rode Duivels en het is nog maar de vraag of de bank straks in november en december als shirtsponsor van onze nationale ploeg te zien zal zijn. Het overleg daarover loopt nog.

 

 ©  BELGA

In Nederland krijgt ING alvast navolging van nog een aantal andere voorname sponsors van Oranje. Ook de Nederlandse Loterij, Albert Heijn, KPN en Bitvavo reizen immers niet mee af naar Qatar. Sommige andere sponsors zeggen dan weer nog niet zeker te weten of ze wel reclame zullen maken rondom het toernooi.

Met de ‘boycot’ van de sponsors komt een deel van de kaarten voor de wedstrijden van Oranje – dat in een poule is opgedeeld met Senegal, Ecuador en… Qatar – opnieuw vrij. De Nederlandse voetbalbond zal die nu herverdelen onder supporters, eregasten en familieleden van spelers en staf.

KNVB reageert

De Nederlandse voetbalbond heeft ondertussen laten weten begrip op te brengen voor de keuze van een aantal sponsors van Oranje om het WK in Qatar niet te bezoeken. “De KNVB respecteert de keuzes van commerciële partners om al dan niet met gasten naar Qatar af te reizen en/of het WK in campagnes terug te laten komen”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond.

“De KNVB heeft als deelnemer aan het WK een andere rol en verantwoordelijkheid dan onze commerciële partners. De bond heeft in 2020 besloten om maatschappelijk bewust deel te willen nemen aan het WK in Qatar. Onderdeel hiervan is dat we onze partners maximaal informeren over de ontwikkelingen in Qatar en onze maatschappelijke inzet. Op basis van deze informatie hebben ze ieder voor zich een besluit genomen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Qatar

Video

Keuze van de redactie