Rugby Europe Trophy: Zwarte Duivels zijn zeker van promotie na zege tegen Litouwen

 ©  EPA-EFE

De Belgische rugbymannen promoveren naar de Europe Championschip, het tweede niveau onder het Zeslandentoernooi. De Belgen zijn sinds zaterdag zeker van de eindzege in de Europe Trophy, het derde Europese niveau, na de 17-29 overwinning in en tegen Litouwen op de vijfde en laatste speeldag.

Bron: BELGA

Bij de rust gaf het scorebord in Siauliai 12-7 aan in het voordeel van de Litouwers. Het team van Frédéric Cocqu stelde orde op zaken in de tweede helft: 17-29.

Eerder won België met een 28-0 forfaitscore van Oekraïne, dat vanwege enkele coronabesmettingen niet kon aantreden, met 26-33 van Duitsland en met 41-11 van Polen. In Zwitserland verloren de Zwarte Duivels met 22-18.

In de stand kan koploper België met 21 punten niet meer ingehaald worden. Duitsland telt 17 punten. Daarna volgen  Polen (12), Zwitserland (9), Oekraïne (5) en Litouwen (5). Op 9 april staat de laatste wedstrijd op het programma, dan speelt Polen gastheer voor Litouwen.

Een jaar nadat ze degradeerden uit de Europe Championship keren de Zwarte Duivels terug naar de Six Nations B. Vorig jaar eindigden de Belgen op de laatste plaats in de Europe Championship nadat ze een forfaitnederlaag moesten aanvaarden omdat ze niet naar Roemenië konden afzakken vanwege de coronapandemie. In de barrage om het behoud ging België onderuit tegen Nederland. 

Omdat de Rugby Europe Championship in het seizoen 2022-23 uitbreidt van zes naar acht landen, kan ook de runner-up stijgen. Net als de kampioen moet de nummer twee dan wel aan een reeks extrasportieve criteria voldoen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen