Russische gymnast steunt openlijk de oorlog met symbool terwijl hij naast Oekraïner op podium staat: “Schokkend gedrag”

De internationale turnbond (FIG) opent een onderzoek naar het “schokkend gedrag” van de Russische gymnast Ivan Kuliak. Die betrad het podium van een wedstrijd met een Z op de borst geplakt, een openlijke steunbetuiging aan de Russische troepen in Oekraïne. Naast hem stond de Oekraïense winnaar Illia Kovtun.

rvs

Kuliak (20) werd op Apparatus World Cup in Doha afgelopen weekend derde op de brug met gelijke leggers. Toen hij na afloop van de competitie zijn bronzen medaille in ontvangst kwam nemen, had de Rus met tape een Z op zijn borst geplakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Die letter wordt door Russische troepen in Oekraïne gebruikt als symbool op hun militaire voertuigen. De Z wordt ondertussen ook als symbool gebruikt om steun te betuigen aan Rusland en het Russische leger.

LEES OOK. Waarom veel Russische tanks met een grote Z zijn beschilderd

De Z op een scherm in Sint-Petersburg. ©  REUTERS

Dat naast Kuliak een Oekraïner op het podium stond, maakte zijn actie nog opmerkelijker. Illia Kovtun won goud in dezelfde competitie. "De internationale turnfederatie bevestigt dat ze de ethische commissie om een onderzoek zal vragen na het schokkende gedrag van Kuliak", liet de turnbond ondertussen weten in een persbericht.

Sowieso zijn alle Russische en Wit-Russische atleten en scheidsrechters vanaf vandaag verbannen uit alle turncompetities, en mogen de landen ook geen internationale wedstrijden meer organiseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen