Toon Aerts op non-actief gezet na afwijkende dopingtest op middel tegen borstkanker: “Ik tast in het duister”

 

 ©  BELGA

Veldrijder Toon Aerts (28) van Baloise Trek Lions heeft op 19 januari een “afwijkende” dopingtest buiten competitie afgelegd. Dat laten Aerts en zijn ploeg Baloise Trek Lions zelf weten. Baloise Trek Lions zegt het vertrouwen in Aerts te behouden, maar zet hem voorlopig op non-actief.

Jan-Pieter De Vlieger en Michael Van Damme

Anderhalve week nadat hij in Lille de dagzege en de eindzege in de X2O Badkamers Trofee pakte, viel de hemel op het hoofd van Toon Aerts. Een controle buiten competitie op 19 januari, tussen de wereldbeker in Flamanville en de X2O Trofee in Hamme en elf dagen voor het WK in Fayetteville, leverde een “afwijkend” resultaat op. Dat is hoe een positieve dopingtest tegenwoordig officieel wordt genoemd.

“Gisteren werd mijn wereld op zijn kop gezet”, laat Toon Aerts weten in een uitgebreid communiqué. “Ik kreeg een brief van de Internationale Wielerunie UCI die geen enkele atleet wil krijgen in zijn carrière. Ik kreeg namelijk de melding dat er een afwijkend resultaat werd gevonden in mijn urinestaal dat werd afgenomen bij een controle buiten competitie bij mij thuis op 19 januari.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Middel tegen borstkanker

Aerts pleit onschuldig. “Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen. In mijn urinestaal is het product Letrozole Metabolite gevonden. Een product waar ik tot gisteren nog nooit van had gehoord en ook niet weet hoe dit in mijn lichaam terecht is gekomen.”

Letrozol is een middel dat werd ontwikkeld om borstkanker te behandelen of na te behandelen. Het is een zogenaamde aromatase inhibitor, het blokkeert een enzym dat testosteron (mannelijk geslachtshormoon) omzet in oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon). Het staat op de dopinglijst omdat het de neveneffecten van anabolicagebruik kan maskeren (borstvergroting, waterophouding en vetopslag) en het lichaamseigen niveau van het prestatiebevorderende hormoon testosteron hoog kan houden door de afbraak ervan te remmen.

“Letrozol is geen obscuur dopingmiddel”, zegt professor Peter Van Eenoo, hoofd van het Gentse dopinglab. “In 2020 waren er wereldwijd 17 gevallen. Ter vergelijking: in 2020 werd wereldwijd 28 keer epo aangetroffen. Het staat in de top 50 van de dopingproducten. Hier in Gent treffen we het één à twee keer per jaar aan.”

In 2017 had de Italiaanse tennisster Sara Errani een opmerkelijke uitleg toen ze positief testte op Letrozol. Haar moeder bewaarde haar medicijnen tegen kanker in de keuken en zo zou het in de tortellini terechtgekomen zijn die ze haar dochter serveerde tijdens een familiebezoek. Errani werd uiteindelijk door het Internationale Sporttribunaal TAS voor tien maanden geschorst.

De ontdekking van Letrozol leidt tot een onmiddellijke (voorlopige) schorsing.

“Op dit ogenblik staat mijn hoofd niet naar koersen en heb ik in samenspraak met de ploeg beslist om mijn seizoen te beëindigen tot er meer duidelijkheid is in deze zaak”, zegt Aerts.

“Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik al heel mijn carrière tegen enige vorm van doping ben en er altijd alles aan gedaan heb om een voorbeeld te zijn als atleet. Ik zal er dan ook alles aan doen om mijn onschuld aan te tonen en mijn naam te zuiveren. In afwachting van de analyse van het B- staal en verdere onderzoeken zal ik geen commentaar geven.”

“Ik zou met aandrang iedereen willen verzoeken dit te willen respecteren en mij en mijn familie de tijd en mogelijkheid te geven zelf eerst meer duidelijkheid te krijgen.”

“Op non-actief”

Ook Baloise Trek Lions, de ploeg van Toon Aerts, reageerde: “We zijn door de UCI en door onze renner Toon Aerts zelf op de hoogte gebracht van het afwijkende resultaat dat uit de controle van een urinestaal bij Toon naar boven gekomen is. We hebben Toon gehoord en geloven hem op zijn woord dat hij zelf geen producten heeft ingenomen die de substantie kunnen bevatten. We wachten nu het B-staal af en eventuele verdere elementen die Toon kan verzamelen.”

“We dragen Toon al jaren een warm hart toe en hopen met hem op snel en beter nieuws. Uit voorzorg en in overleg met Toon is beslist dat hij niet meer in actie komt en hij op non-actief staat tot er meer geweten is. We hanteren binnen Baloise Trek Lions een strikte nultolerantie op het vlak van dopinggebruik voor al onze renners. Dat zijn we als ploeg verplicht tegenover onszelf, de andere renners in het team en de wielerfans. De ploeg onthoudt zich van verder commentaar zolang de uitslag van het B-staal niet gekend is.”

Meer over Toon Aerts

Aangeboden door onze partners