LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld schudden op zijn grondvesten. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

 • Rusland en China breiden strategisch partnerschap uit

  De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping hebben in Moskou overeenkomsten ondertekend om hun strategisch partnerschap uit te breiden tot 2030. De Russische staatstelevisie toonde de ondertekeningsceremonie in het Kremlin. Er werden twee overeenkomsten over partnerschap en over strategische samenwerking tussen de buurlanden ondertekend, zei Poetin tijdens een gezamenlijk optreden. Xi prees de "constructieve gesprekken" met Poetin en sprak over uitbreiding van de handels- en economische samenwerking met Rusland.
 • Gesprekken tussen Poetin en Xi afgelopen: Russische president verzekert China van energievoorziening “op lange termijn”

  De Russische president Vladimir Poetin heeft de Chinese president Xi Jinping verzekerd van een betrouwbare levering van olie en gas op de lange termijn. Rusland is in staat om aan de groeiende vraag naar energie van de Chinese economie te voldoen, zo zei Poetin in het Kremlin tijdens gesprekken met Xi en de Chinese delegatie. Lees hier meer.

 • BREAKING

  Stoltenberg: “Signalen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd, en dat Peking dat overweegt”

  Er zijn signalen dat Rusland China om de levering van wapens heeft verzocht. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd. Volgens Stoltenberg overweegt China dat verzoek ook. Lees hier meer.
 • Vernietigende drone-aanval toont Russische zwakte: “Oekraïens offensief kan niet lang meer duren”

  De vernietigende drone-aanval op een Russische militaire trein geladen met Kalibr-kruisraketten in de Krim toont opnieuw aan dat de Russen hun luchtverdediging niet op orde hebben. Lees hier meer (+).

 • Europese Commissie maakt nieuwe schijf noodhulp van 1,5 miljard euro over

  De Europese Commissie heeft dinsdag een nieuwe schijf noodhulp, ter waarde van 1,5 miljard euro, overgemaakt aan Oekraïne. Het geld moet de Oekraïense staatshuishouding draaiende houden, en past in het hulppakket van 18 miljard euro dat de EU in 2023 wil overmaken aan Oekraïne. Daarvan werd in januari al een eerste schijf van 3 miljard euro doorgestort.

  Sinds de start van de oorlog in februari vorig jaar trok de Europese Unie al 67 miljard euro aan steun uit voor het land. Het gaat dan om zowel financiële als humanitaire, militaire en andere hulp. De beslissing om in de loop van 2023 een pakket macrofinanciële steun ter waarde van 18 miljard vrij te maken, moet alvast die kredietlijn structureel maken.

  Ook deze nieuwe schijf is bedoeld om de Oekraïense noden te lenigen. Ze zal het land helpen om ambtenarenlonen en pensioenen te betalen, ziekenhuizen en scholen draaiende te houden, kritieke infrastructuur te herstellen, en de macro-economische stabiliteit van het land te garanderen.

  Aan het vrijmaken van elke schijf noodhulp is wel een reeks voorwaarden verbonden. Zo heeft Oekraïne nu moeten bewijzen dat het de rechtsstaat versterkt en de financiële stabiliteit verzekerd heeft - dat laatste door de Oekraïense overheidsbanken beter te superviseren. De gasmarkt wordt eveneens beter gereguleerd, en het algemene investeringsklimaat in Oekraïne zal versterkt worden dankzij het vereenvoudigen van administratieve procedures.
 • Zeven NAVO-landen geven 2 procent uit aan defensie, België op twee na laatste van de klas

  In 2022 hebben zeven lidstaten van de NAVO meer dan 2 procent van hun bbp uitgegeven aan defensie, het engagement dat de bondgenoten in 2014 zijn aangegaan. België heeft de defensie-uitgaven afgelopen jaar weliswaar opgevoerd, maar laat met 1,18 procent enkel Spanje en Luxemburg achter zich. Dat blijkt uit cijfers die secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft bekendgemaakt. Lees hier meer.

 • Japanse premier brengt verrassingsbezoek aan Oekraïne

  De Japanse premier Fumio Kishida is aangekomen in Oekraïne voor een verrassingsbezoek. Kishida arriveerde in de hoofdstad Kiev voor gesprekken met president Volodimir Zelenski, meldt het Japanse persbureau Kyodo. Volgens het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde de regeringsleider de "solidariteit en niet aflatende steun" van Tokio en de G7 voor het door Rusland binnengevallen land overbrengen.
  Japan is momenteel voorzitter van de G7, die ook Duitsland, de VS, Frankrijk, het VK, Italië en Canada omvat. De volgende G7-top vindt in mei plaats in de Japanse stad Hiroshima.

  Tijdens de ontmoeting met Zelenski wilde Kishida volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken "de agressie van Rusland tegen Oekraïne en de eenzijdige wijziging van de status quo krachtig veroordelen."  Japan heeft net als het Westen sancties tegen Rusland ingesteld en steunt Oekraïne. De pacifistische grondwet staat Japan echter niet toe wapens aan Oekraïne te leveren.

  Kishida reisde door naar Oekraïne na een bezoek aan India. De verdere reis werd aanvankelijk geheim gehouden, aldus Kyodo. Het komt zelden voor dat een Japanse regeringsleider een onaangekondigde reis naar een ander land maakt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio wordt Kishida woensdag ook in Polen verwacht. Naast de bilaterale betrekkingen, zullen de gesprekken in Polen ook gericht zijn op de gezamenlijke reactie op de inval van Rusland in Oekraïne.

  De Oekraïense autoriteiten hebben het "historische bezoek" van de Japanse premier verwelkomd als een "teken van solidariteit".
 • “Gratie voor Wagner-huurlingen houdt risico in voor Russische samenleving”

  Het feit dat duizenden gevangenen in Rusland binnenkort gratie krijgen omdat ze als Wagner-huurling gevochten hebben, houdt een risico in voor de Russische samenleving. Dat melden de Britse inlichtingendiensten. Lees hier meer.
 • Rusland vervolgt leider van mensenrechtenorganisatie voor “in diskrediet brengen” van leger

  De Russische autoriteiten hebben een strafzaak geopend tegen Oleg Orlov, een van de leidende activisten van de mensenrechtenorganisatie Memorial, op aanklacht van het “in diskrediet brengen” van het Russisch leger. Dat heeft de ngo, een van de medelaureaten voor de Nobelprijs eind vorig jaar, bekendgemaakt. Lees hier meer.

  Oleg Orlov
 • Xi nodigt Poetin uit voor bezoek aan China

  De Chinese president Xi Jinping, momenteel op staatsbezoek in Rusland, heeft op zijn beurt de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd voor een bezoek aan China. Lees hier meer.
 • Huiszoekingen bij mensenrechtenorganisatie in Moskou

  De Russische politie heeft in Moskou huiszoekingen uitgevoerd bij verschillende activisten van Memorial, een mensenrechtenorganisatie die eind vorig jaar nog een van de medelaureaten van de Nobelprijs voor de Vrede was. Dat meldt OVD-Info. Volgens de nieuwssite wordt Memorial verdacht van '"rehabilitatie van het nazisme". Er werden op zes verschillende adressen huiszoekingen uitgevoerd. Ook de woning van Memorial-voorzitter Jan Ratsjinski werd doorzocht. Ratsjinski had in december, bij de aanvaarding van de Nobelprijs, nog de Russische invasie in Oekraïne gehekeld.

  Een Russische rechter had de mensenrechtenorganisatie eind 2021 al officieel ontbonden. Memorial weigert de controversiële titel van 'buitenlandse agent' te dragen. Rusland hanteert dat label voor organisaties die deels vanuit het buitenland worden gefinancierd en die politieke activiteiten tegen de Russische overheid ontplooien.

  De mensenrechtenorganisatie doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de massale zuiveringen in de Sovjettijd en bewaakt de nagedachtenis van de slachtoffers van de goelag. Ze bekritiseert daarnaast regelmatig het Kremlin en verzet zich tegen de repressie van hedendaagse regimes, zoals dat van president Vladimir Poetin. Het huidige onderzoek is volgens de Russische autoriteiten gebaseerd op het vermoeden dat mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met nazi-Duitsland hebben samengewerkt, door Memorial op de lijst met slachtoffers van het communistische regime werden gezet.
 • “Russische raketten vernietigd bij explosie op Krim”

  Bij minstens één explosie op de Krim zouden Russische kruisraketten vernietigd zijn. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. Het schiereiland van Oekraïne is al sinds 2014 in Russische handen. Lees hier meer.

 • Japanse premier Kishida onderweg naar Oekraïne

  Na een bezoek aan India is de Japanse premier Fumio Kishida onderweg naar Oekraïne. Daar zal hij de Oekraïense president Volodimir Zelenski ontmoeten. Dat heeft het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd. Kishida zal Zelenski "zijn respect overbrengen voor de moed en de volharding van het Oekraïense volk, dat zijn huis onder zijn leiding beschermt, en de solidariteit en niet-aflatende steun van Japan en de G7 aan Oekraïne", klinkt het in de verklaring.

  Japan zit de G7 momenteel voor. De top gaat van 19 tot 21 mei door in de Japanse stad Hiroshima.
 • “China is klaar om de wereldorde te bewaken”, zegt Xi Jinping bij bezoek aan Poetin

  Chinees leider Xi Jinping en Russisch president Vladimir Poetin hebben maandag viereneenhalf uur informeel gepraat tijdens een zesgangendiner in het Kremlin. Dat hebben Russische staatspersagentschappen gemeld. “China is klaar om de wereldorde te bewaken”, verklaarde Xi, maar de VS hekelen de timing van zijn eerste bezoek sinds de inval in Oekraïne. Lees hier meer.

 • Xi en Poetin houden "informeel gesprek" van 4,5 uur

  De Chinese president Xi Jinping heeft op de eerste dag van zijn bezoek aan Rusland bijna 4,5 uur gesproken met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Dat melden Russische persbureaus. Het gesprek was van tevoren aangekondigd als "informeel". Dinsdag vinden onderhandelingen plaats, en worden er naar verwachting samenwerkingsovereenkomsten ondertekend. De leiders zien elkaar dan opnieuw, in het bijzijn van hun delegaties. De gesprekken gaan niet alleen over de relatie tussen de landen en het aangaan van nieuwe samenwerkingen, maar ook over internationale kwesties, zoals de oorlog in Oekraïne.

  Het is het eerste bezoek van Xi aan Rusland sinds 2019. Poetin bezocht China begin 2022, vlak voordat zijn leger Oekraïne binnenviel. De presidenten gingen toen een partnerschap "zonder grenzen" aan. De twee zagen elkaar in september weer voor het eerst bij een regionale top in Oezbekistan.
 • De oorlog doen stoppen of net steun beloven: wat is het plan van Xi Jinping bij bezoek aan “beste vriend” Poetin?

  Nog geen maand na zijn herverkiezing is de Chinese president Xi Jinping te gast in Moskou. Het is zijn eerste bezoek aan Rusland sinds de inval in Oekraïne. Wat mogen we ervan verwachten? Kan de Chinese leider, die zich profileert als bemiddelaar en zelfs vredesduif, Poetin overtuigen de oorlog in Oekraïne te stoppen? Of belooft Peking net steun? Lees hier meer (+).

 • Kremlin verbiedt personeel om iPhones te gebruiken: “Gooi hem weg!”

  Personeelsleden van het Kremlin die betrokken zijn bij de voorbereidingen van de verkiezingen van volgend jaar mogen geen iPhone meer gebruiken. De Russische overheid zou bang zijn dat de telefoons van Apple makkelijker te hacken zijn voor westerse landen. Lees hier meer.
 • VS kondigen 350 miljoen dollar nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aan

  De Verenigde Staten gaan een nieuw deel militaire hulp aan Oekraïne leveren ter waarde van 350 miljoen dollar, inclusief munitie voor Himars-raketwerpers. Dat heedt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aangekondigd. "Alleen Rusland zou zijn oorlog vandaag kunnen beëindigen. Tot het dat doet, zullen we Oekraïne bijstaan zolang dat nodig is", zei Blinken in een verklaring.

  De levering, die ook Bradley-pantservoertuigen, granaten, en antitankwapens zal omvatten, komt uit fondsen die al door het Amerikaanse Congres zijn toegewezen. "Terwijl de gewetenloze aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne voortduurt en enorme menselijke slachtoffers eist, hebben wij oog voor de grenzeloze moed en de vastberadenheid van het Oekraïense volk", aldus Blinken.
 • Ultranationalistisch, moeder van 23 kinderen én gezocht door Den Haag: wie is Maria Lvova-Belova?

  De pijlen van het Internationaal Strafhof (ICC) staan sinds vrijdag op twee Russen gericht. Naast een arrestatiebevel wegens oorlogsmisdaden voor de Russische president Vladimir Poetin, vaardigde het in Den Haag gevestigde hof óók een bevel tot aanhouding uit tegen de – in het Westen minder bekende – Maria Lvova-Belova. Lees hier meer (+).

  Maria Lvova-Belova, de Russische kinderrechtencommissaris, staat onder internationaal arrestatiebevel van het ICC.
 • Chinese president Xi verwelkomt "nauwe betrekkingen" met Rusland tijdens ontmoeting met Poetin

  De Chinese president Xi Jinping heeft de "nauwe betrekkingen" tussen Rusland en China geprezen tijdens een ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetinin Moskou. "Wij zijn partners in een alomvattende strategische samenwerking. Het is deze status die bepaalt dat er nauwe betrekkingen tussen onze landen moeten zijn," zei hij aan het begin van de informele bijeenkomst.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer