LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld schudden op zijn grondvesten. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

Redactie
 • Oekraïens leger bevestigt dat het Lysytsjank heeft verlaten

  Het Oekraïense leger heeft zijn troepen teruggetrokken uit de stad Lysytsjank. Die belangrijke stad in het oosten van Oekraïne wordt al weken zwaar aangevallen door Russische troepen. De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe had eerder op de dag al gemeld dat Rusland de controle over Lysytsjank veroverd had, en dus heel Loehansk in handen heeft. Oekraïne heeft dat lange tijd tegengesproken. "Om de levens van Oekraïense verdedigers te behouden, is besloten om ons terug te trekken uit de stad", zei de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten zondagavond.

  In Lysytsjank woonden voor het begin van de oorlog meer dan 100.000 inwoners. Zusterstad Severodonetsk werd eerder al door Rusland veroverd.
 • Loekasjenko dreigt met aanvallen op westerse hoofdsteden: “Hij wil het Kremlin te vriend houden”

  Oekraïne heeft onlangs raketaanvallen uitgevoerd op Wit-Rusland. Dat zegt althans de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, die meteen ook dreigt met aanvallen op “westerse beslissingscentra” als zijn land aangevallen wordt. Hoe ernstig moeten we die dreigementen nemen? “Hij wil vooral het Kremlin te vriend houden”, zegt militair expert Roger Housen. Lees hier meer (+).

  Loekasjenko trok eind juni nog naar Sint-Petersburg voor overleg met president Poetin. 
 • Rusland beschuldigt Westen ervan vredesonderhandelingen te blokkeren

  De westerse landen dwarsbomen vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, en laten zo de oorlog aanslepen. Dat is althans de beschuldiging die zondag vanuit Moskou komt. Het westen gaat all in op een vervolg van de oorlog, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov op de staatstelevisie. Oekraïne kreeg van de westerse landen, onder Amerikaans leiderschap, geen toelating "om aan vrede te denken, erover te spreken of erover te onderhandelen", aldus Peskov. Ondanks die vaststelling zegt Peskov ervan overtuigd te zijn dat het "gezond verstand" zal zegevieren en dat de onderhandelingen met Oekraïne zullen hervatten.

  De Kremlinwoordvoerder voegde daar wel aan toe dat Oekraïne, voor het vredesproces kan hervatten, wel de Russische voorwaarden moet begrijpen. Hij herhaalde daarbij nog eens de Russische eisen: de Krim als Russisch grondgebied erkennen en de regio's Donetsk en Loehansk aan Moskou overdragen.

  In maart waren er enkele gesprekken tussen Oekraïne en Rusland, maar die leverden geen tastbare resultaten op.
 • "Zeker zes doden" bij aanval op Slovjansk

  In Slovjansk, een stad in het oosten van Oekraïne, zijn bij beschietingen door Rusland meerdere doden en gewonden gevallen. Het zou de zwaarste beschieting van de stad zijn sinds de start van de Russische invasie eind februari. Dat meldt de burgemeester. Door de beschietingen van het Russische leger zouden er zeker vijftien gebouwen in brand staan. Er is sprake van zes doden en vijftien gewonden.

  Ongeveer 70 kilometer oostelijker ligt het zwaar bevochten Lysytsjansk in de regio Loehansk. Die stad geldt als een van de laatste grote bolwerken van Oekraïne in de strijd tegen Russen en pro-Russische rebellen in Loehansk. Oekraïne spreekt Russische berichten tegen dat die stad gevallen is.
 • Zweedse premier weigert belofte over uitleveringen naar Turkije te ontkennen

  De Zweedse premier Magdalena Andersson heeft tijdens een persconferentie geweigerd om in te gaan op vragen over de belofte die Zweden gedaan zou hebben aan Turkije. De voorbije dagen verkondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de deal, waarmee de Turken hun verzet tegen de Zweedse NAVO-toetreding lieten varen, inhield dat 73 mensen die in Zweden verblijven, aan Turkije worden uitgeleverd.

  Ondanks herhaaldelijk aandringen van journalisten wilde Andersson niet bevestigen of ontkennen of er inderdaad zo'n engagement is van de Zweden. Binnen de Koerdische gemeenschap in Zweden bestaat daar dezer dagen grote ongerustheid over. "Ik ben acht jaar minister geweest, en nooit heb ik gesproken over wat er aan de onderhandelingstafel gezegd werd", aldus Andersson. "Dat plaatst me nu een beetje in een moeilijke situatie."

  In de marge van de NAVO-top, eerder deze week in Madrid, ondertekenden Zweden, Finland en Turkije een akkoord waarin de twee Scandinavische landen zich schriftelijk engageren om "onverwijld en grondig" de Turkse uitleveringsverzoeken te onderzoeken. In de tekst wordt geen enkele belofte gemaakt over uitleveringen: Zweden en Finland wezen erop dat die verzoeken zullen afhangen van wat onafhankelijke rechtbanken beslissen.

  De Turkse president zei donderdag echter dat Zweden beloofd heeft om "73 terroristen" uit te leveren. Tegelijk dreigde hij ermee de Zweedse NAVO-kandidatuur opnieuw te blokkeren als Stockholm zich niet aan die belofte zou houden. In haar antwoorden op de vele vragen over zo'n belofte bleef premier Andersson het Zweedse standpunt herhalen: het land blijft de nationale en internationale wetgeving respecteren, geen enkele Zweedse onderdaan zal worden uitgeleverd en de rechtbanken zullen hierover een beslissing nemen.
 • Oekraïne ontkent dat Lysyschansk gevallen is 

  Oekraïne spreekt Russische berichten tegen dat de oost-Oekraïense stad Lysyschansk gevallen is. De stad is niet volledig onder Russische controle, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie aan de Britse openbare omroep BBC. De situatie is sinds enkele dagen wel "zeer intens", aangezien Russische troepen de stad voortdurend aanvallen. "Voor de Oekraïners heeft de waarde van het menselijke leven de hoogste prioriteit", aldus Yuriy Sak. "Daarom trekken we ons soms terug uit gebieden om ze in de toekomst te heroveren."

  De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe had zondag gemeld dat Rusland de controle over Lysytsjank veroverd heeft, en dus heel Loegansk in handen heeft. Volgens de woordvoerder is de Donbas niet verloren, zelfs wanneer Rusland heel Loegansk verovert. Er zijn nog andere grote steden, vooral in Donetsk, die in Oekraïense handen zijn. "Dat zijn steden die afgelopen dagen het doelwit waren van zware raketaanvallen en artilleriegeschut. Maar de strijd om de Donbas is nog niet voorbij."
  In Lysyschansk woonden voor het begin van de oorlog meer dan 100.000 inwoners. Zusterstad Severodonetsk werd eerder al door Rusland veroverd.
 • Rusland zegt dat het controle over Lysyschansk, en dus heel Loegansk, veroverd heeft

  Rusland heeft de grootstad  Lysyschansk in het oosten van Oekraïne ingenomen. Dat meldt minister van Defensie Sergej Sjoigoe. Moskou heeft zo de volledige controle over de zelfverklaarde volksrepubliek Loegansk veroverd, heeft Sjoigoe volgens een persbericht aan president Vladimir Poetin gemeld.

  De Russische troepen en de pro-Russische separatisten "hebben de volledige controle overgenomen van Lysyschansk en andere steden in de buurt, waaronder Belogorovka, Novodroejesk, Maloriazantsevo en Belaja Gora", klinkt het nog in een persbericht.
  Oekraïne heeft nog niet bevestigd dat Lysyschansk gevallen is, maar de Oekraïense generale staf zei eerder wel dat de soldaten de stad waren binnengetrokken. Rusland meldde ook al de stad volledig omsingeld te hebben. Berichten vanuit het oorlogsgebied kunnen erg moeilijk onafhankelijk geverifieerd worden.
   Lysyschansk was na de val van Severodonetsk de laatste grote stad onder Oekraïense controle in Loegansk.
 • Russische wetenschapper sterft twee dagen na arrestatie voor landverraad

  Een Russische wetenschapper die vorige week in Siberië werd gearresteerd op verdenking van landverraad en naar Moskou werd gevlogen hoewel hij aan vergevorderde alvleesklierkanker leed, is overleden, vertelde zijn advocaat zondag aan Reuters.
  De wetenschapper, Dmitry Kolker, was overgebracht naar de Lefortovo gevangenis in Moskou, zei advocaat Alexander Fedulov.
  "Hij is gisteren overleden. Morgen zullen we een klacht indienen over zijn detentie," zei hij.

  Kolker was doctor in de natuur- en wiskunde. De familie zei dat hij ervan werd beschuldigd samen te werken met veiligheidsdiensten in China, waar hij eerder wetenschappelijke lezingen had gegeven. 
 • Russische troepen trekken Lysytsjank binnen, zegt Kiev

  De Russische troepen zijn de strategisch gelegen stad Lysytsjank binnengetrokken. Dat meldt de Oekraïense generale staf. "In de regio van Donetsk concentreren de bezetters zich erop hun posities te consolideren in de steden Lysytsjank en Verkhnyokamyanka", klinkt het zondag.
  Ook Sergej Gajdaj, de gouverneur van Loehansk, meldt via Telegram dat de Russen een opmars maken en "voet aan de grond hebben gekregen in het district Lysytsjank". Het is niet duidelijk of er zich ook Oekraïense soldaten bevinden in de stad.
 • Oekraïne raakt Russische basis in bezet Melitopol, zegt verbannen burgemeester

  Oekraïense troepen hebben met meer dan 30 inslagen een Russische basis getroffen in de door Rusland bezette zuidelijke stad Melitopol, zei de verbannen Oekraïense burgemeester van de stad op zondag.
  Het Russische persbureau RIA meldde dat Oekraïne het gebied van Melitopol had getroffen waar de luchthaven van de stad is gevestigd, maar specificeerde niet wat er was geraakt. De claims konden nog niet geverifieerd worden. 

 • Drie doden bij explosies in Russische grensstad Belgorod, zegt gouverneur

  Bij explosies zijn in de Russische stad Belgorod, aan de grens met Oekraïne, minstens drie mensen om het leven gekomen. Dat meldt de gouverneur van de regio Vjatsjeslav Gladkov volgens staatspersagentschap TASS op zijn Telegram-kanaal.
  Er raakten ook vier mensen gewond, waaronder een 10-jarig kind. Volgens de gouverneur zijn ook 50 woningen beschadigd bij het "noodgeval" in Belgorod. Hij had het eerder over een reeks luide knallen die gehoord waren in de stad.

  De oorzaak van het incident wordt onderzocht, het luchtafweersysteem werd preventief geactiveerd.
  Het bericht kan niet onafhankelijk worden geverifieerd, Kiev heeft nog niet gereageerd.
  Rusland heeft sinds het begin van de inval in Oekraïne op 24 februari regelmatig zijn beklag gedaan over Oekraïense aanvallen op zijn grondgebied. Naast Belgorod beschuldigen ook regio's als Koersk en Brjansk de Oekraïners van beschietingen. Kiev reageert meestal niet op de berichten.
 • Zelenski vraagt internationale hulp voor wederopbouw Oekraïne

  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een oproep tot internationale hulp gelanceerd voor de wederopbouw van het land. Hij wijst op de enorme vernieling die tijdens de intussen vier maanden durende oorlog zijn aangericht in Oekraïne. "Het is niet alleen noodzakelijk om alles te herstellen wat de bezetter heeft vernield, maar ook om nieuwe fundamenten voor ons leven te leggen: veilig, modern, comfortabel en zonder barrières", zo klinkt het in zijn toespraak.

  Daarvoor zijn wel "kolossale investeringen", nieuwe technologieën, nieuwe instellingen en hervormingen nodig, vervolgt Zelenski. Hij verwijst ook naar een bijeenkomst van veertig mogelijke donorlanden maandag in de Zwitserse stad Lugano. De Oekraïense regering wil daar voor het eerst haar prioriteiten voor de wederopbouw van het land na de oorlog bekendmaken. Zelenski beklemtoont wel dat de oorlog nog lang niet voorbij is. "De brutaliteit neemt op sommige plaatsen toe."
 • "Russisch schip op Russische mijn gelopen nabij Marioepol"

  Een Russisch schip is naar verluidt op een Russische zeemijn gevaren in de buurt van Marioepol. "In de buurt van Marioepol is een landingsvoertuig van de Zwarte Zeevloot D-106 opgeblazen door een mijn”, klinkt het op een aan het Kremlin gelieerd Telegram-account. Het zou gaan om een landingsvaartuig van de 'Project 1176 Ondatra'-klasse. De bemanning zou het incident hebben overleefd.

  Het nieuws komt enkele dagen na de terugtrekking van de Russische troepen op Slangeneiland, nadat Oekraïne dat eiland zwaar onder vuur nam. Rusland noemde het "een gebaar van goede wil" toen het zich donderdag terugtrok. De Russen poogden tijdens de terugtrekking al het aanwezige (militaire) materieel te vernietigen, maar dat ging niet volgens plan, stelt de Oekraïense opperbevelhebber Valerii Zaluzhnyi.
 • Pro-Russische strijders zeggen stadhuis van Lysytsjank onder controle te hebben

  Pro-Russische separatisten hebben naar eigen zeggen samen met Russische soldaten het stadhuis van de zwaar bekampte oostelijke Oekraïense stad Lysytsjank onder controle gekregen. Gelijkaardige meldingen kwamen er ook van het Russische staatspersbureau Ria Novosti en van de president van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, Ramsan Kadirov. Een officiële stellingname van het Russische ministerie van Defensie is er nog niet.
 • Wit-Russische president Loekasjenko beschuldigt buurland Oekraïne van raketaanvallen

  De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft zaterdag zijn buurland Oekraïne ervan beschuldigd raketaanvallen op militaire doelen te hebben uitgevoerd. Volgens de bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin vonden de "provocaties" drie dagen geleden "of misschien wat vroeger" plaats. Hij voegde er volgens het Wit-Russische staatspersbureau Belta aan toe dat alle raketten zijn onderschept. Bewijzen leverde de dictator niet.

  Loekasjenko benadrukte ook dat Wit-Rusland niet verwikkeld wil geraken in het conflict in Oekraïne, "maar zal vechten in het geval van een invasie van zijn territorium."
 • "Strategische stad Lysytsjansk is volledig omsingeld"

  De strategisch gelegen stad Lysytsjansk, in het oosten van Oekraïne, is "volledig" omsingeld. Dat zeggen pro-Russische separatisten zaterdag, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Het is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die nog in handen is van Oekraïne. "Vandaag hebben de militie van Loehansk en de Russische troepen de laatste strategische plekken ingenomen, waardoor wij kunnen bevestigen dat Lysytsjansk in zijn geheel omsingeld wordt", zei een woordvoerder van de separatisten volgens het staatspersbureau.

  Lysytsjansk wordt regelmatig bestookt door de Russische artillerie en volgens pro-Russische separatisten wordt er ook al in de straten van de stad gevochten. Dat is niet bevestigd door Oekraïne of onafhankelijke waarnemers. Als de separatisten de stad veroveren, kunnen de Russen verder in de Donbas-regio komen. Doordat het de Russen niet lukte om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen, richt het offensief zich nu vooral op deze regio.

  Rusland heeft recent de stad Severodonetsk ingenomen, een stad ten oosten van Lysytsjansk. Daar is weken zwaar gevochten in de straten.
 • "Rusland komt 'moderne wapens' tekort", zeggen Britse inlichtingendiensten

  Rusland heeft bijna geen "moderne wapens" meer over om te gebruiken in de oorlog tegen Oekraïne. Dat beweren de inlichtingendiensten van het Britse ministerie van Defensie zaterdag in hun meest recente update.
   
  Volgens de inlichtingendiensten heeft Rusland recentelijk zogeheten antischeepsraketten gebruikt bij aanvallen over land, terwijl deze raketten bedoeld zijn om schepen of vaartuigen mee uit te schakelen. Dat zou erop duiden dat de Russische voorraden van precisiewapens afnemen. Bij een aanval op een winkelcentrum in de Oekraïense stad Krementsjoek op 27 juni werd vermoedelijk een KH-32 antischeepsraket gebruikt. Deze raket is volgens de Britten "niet geoptimaliseerd om gronddoelen nauwkeurig te raken". Bovendien werd bij een aanval op een flatgebouw in Odessa vrijdag vermoedelijk een KH-22 raket gebruikt, die nog onnauwkeuriger is.
   
  De Britten geven dagelijks een update over de situatie aan de frontlinies in Oekraïne. Rusland spreekt zich regelmatig uit tegen de informatie van de Britse inlichtingendiensten en omschrijft de updates als "propaganda".
 • Raketaanvallen in regio Odessa waren volgens Zelenski "doelgericht"

  De Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa, waarbij vrijdag tenminste 21 doden en tientallen gewonden vielen, was geen ongeluk maar een doelgerichte aanval. Dat heeft Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdag gezegd. Hij noemde het een terroristische daad.
   
  "Het was een simpel appartementengebouw waar ongeveer 160 mensen, gewone mensen, burgers, woonden", zei Zelenski zaterdag in een videoboodschap. Er werden volgens de president geen wapens of militaire middelen bewaard in het gebouw, "zoals de Russische propaganda altijd beweert over dit soort aanvallen".
  De Russische president Vladimir Poetin ontkende eerder dat de troepen van Moskou verantwoordelijk waren voor de aanval.
 • Oekraïense burgemeester beschuldigt Rusland ervan clusterbommen te gebruiken

  Rusland heeft verboden clusterbommen gebruikt bij aanvallen in de stad Slovjansk, in het oosten van Oekraïne. Daarbij zouden vier doden gevallen zijn. Dat heeft de burgemeester van Slovjansk, Vadim Lyakh, zaterdag gezegd. De Russische aanval gebeurde tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag en volgens Oekraïne zouden daarbij alleen burgerdoelen geraakt zijn, en geen militaire. Er zouden vier mensen overleden zijn en nog zeven anderen gewond zijn geraakt.
   
  Het Oekraïense leger beschuldigde ook vrijdag de Russen ervan fosforbommen te hebben gegooid op Slangeneiland in de Zwarte Zee. Daar trokken de Russische troepen zich donderdagavond terug na te zijn weggejaagd door de Oekraïners.
 • Al zeker 21 mensen - waarvan 1 kind - overleden bij Russische aanvallen Odessa

  Er zijn minsten 21 mensen, van wie één kind, omgekomen tijdens nachtelijke Russische raketaanvallen op de zuidelijke regio van Odessa in Oekraïne. Dat melden Oekraïense functionarissen. Er zouden 16 mensen gedood zijn bij een aanval op een gebouw van negen verdiepingen. Nog eens vijf mensen, waarvan één kind, werden tijdens een andere aanval op een vakantieoord gedood.
  Rusland heeft de afgelopen dagen tientallen raketten afgevuurd op verschillende Oekraïense steden. Vrijdag ontkende het Kremlin echter dat het opnieuw burgerdoelen raakte. "We hoorden drie explosies en nu is er niets meer van het recreatiecentrum", vertelde de 60-jarige Yulia Bondar die in Odessa woont aan BBC. "Het dorp is nu zo rustig. We hadden nooit gedacht dat zoiets zou kunnen gebeuren."

  Op beelden die werden vrijgegeven is te zien hoe brandweerlieden naar overlevenden zochten in het wrak van het flatgebouw met negen verdiepingen. Er zouden nog steeds zestig reddingswerkers ter plaatse zijn. In het gebouw woonden zo'n 150 mensen. 

  Het kind dat om het leven kwam tijdens een aanval op het vakantieoord was een 12-jarige jongen, aldus Kyrylo Tymoshenko, een medewerker van Zelenski. Volgens de woordvoerder van de regionale overheid van Odessa, Serhiy Bratchuk, zouden de Russen voor de aanvallen waarschijnlijk X-22 raketten uit het Sovjet-tijdperk gebruikt hebben. Dat die plekken een doelwit werden, noemt de burgemeester van stad Gennadiy Trukhanov "onbegrijpbaar" aangezien er geen militaire installaties of radarstations in de buurt zijn. 
  Wat er overblijft van het vakantieoor/ Foto: STR - STR
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Oorlog in Oekraïne

Video

Keuze van de redactie