Bericht lijkt uit je persoonlijke ‘e-Box’ te komen

Overheid waarschuwt voor valse phishingmail over Covid-certificaat: “Erg overtuigend en des te gevaarlijker”

 

 ©  ISOPIX

Er circuleren sinds zaterdag nieuwe phishingmails waarin de ontvangers gevraagd worden om te betalen voor een Covid-certificaat. “Het lijkt alsof de e-mail vanuit My e-Box (een tool om je online overheidsdocumenten te raadplegen, nvdr.) is verstuurd”, zo waarschuwt de overheid. “Het ziet er erg overtuigend uit en is daarom des te gevaarlijker.”

mtm

“In de mail vragen de oplichters je om te betalen voor je Covid-certificaat, maar deze certificaten zijn gratis”, zo staat te lezen in een persbericht van de Belgische overheid. “De beste tip om phishingmails en -berichten te herkennen, is om goed na te denken over de boodschap. Wordt er gevraagd om te betalen voor een gratis dienst? Krijg je een boodschap over een rekening of factuur die je niet verwachtte? Wees dan op je hoede.”

Daarnaast geeft de overheid ook nog volgende tips mee om de phishingmails te herkennen:

  • Berichten vanuit My e-Box zullen je altijd persoonlijk aanspreken met je naam (“Geachte Heer/Mevrouw gevolgd door je voornaam en familienaam”), en niet met “Geachte Heer/Mevrouw” of “Geachte burger”.
  • My e-Box zal nooit vragen om bankgegevens of gebruikersgegevens in te vullen behalve die van je CSAM digitale sleutels.
  • Als je een e-mail ontvangen hebt waar je niet zeker van bent, nodigen we je uit om naar https://myebox.be te surfen en via de link ‘Open My e-Box’ op de startpagina de toepassing te openen. Als er geen nieuw bericht voor je klaar staat, is de e-mail die je zojuist hebt ontvangen een poging tot oplichting.
  • Heb je het vermoeden dat een mail een phishingmail is? Neem dan contact op met Safe on Web.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie