Al bijna vijfhonderd burgers en organisaties ondertekenden charter Preventieplatform

Margot Cloet stelde mee het charter op. 

Margot Cloet stelde mee het charter op. ©  BELGA

Vorselaar -

In de gemeente Vorselaar hebben organisaties binnen en buiten de gezondheidszorg officieel het charter van het Preventieplatform ondertekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Door hun krachten te bundelen, willen ze bijdragen aan een preventief gezondheidsbeleid in afstemming met de deelstaten en de federale regering.

SVOBron: Belga

LEES OOK. Bibopp zet Kempenaars op weg naar gezonder leven

Het Preventieplatform, dat in mei 2021 werd opgericht, wil door meer aandacht aan gezondheidsbevordering en ziektepreventie te schenken dat iedereen een betere levenskwaliteit krijgt. Daarom gaat het ook gesprekken aan met bevoegde overheden en ministers om ondersteuning te bieden in het gezondheidsbeleid.

“Als we niet dringend meer inzetten op preventie, dan dreigt ons zorgsysteem onderuit te gaan en zal het onbetaalbaar worden”, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, die het charter mee ontwikkelde.

Ongezonde levensstijl

Een derde van de mensen in ons land sterft veel te vroeg door een ongezonde leefomgeving en levensstijl. Belgen zijn gemiddeld ook ongezonder dan Zweden bijvoorbeeld. Dat land heeft dezelfde levensstandaard maar investeert meer in een gezondere omgeving en preventieve zorg. De bevolking kan daar 72 tot 74 jaar in een gezonde toestand leven terwijl dat in België maar 62 tot 64 jaar is.

“We roepen alle sectoren én alle overheden daarom op om van gezonde leefomgevingen een centraal aandachtspunt te maken. Een samenleving die mensen minder blootstelt aan vervuilende stoffen én helpt om gezonde keuzes te maken, zoals meer bewegen, niet roken, minder alcohol en gezonde voeding. Ook de blootstelling aan armoede, ongelijkheid en racisme valt hieronder, evenals de klimaatopwarming binnen het One Health principe”, zegt Public Health-expert Dr. Wouter Arrazola de Oñate.

Bijna vijfhonderd burgers, experten en organisaties schaarden zich intussen al achter de visie van het Preventieplatform en ondertekenden het charter, waaronder het Christelijk- (CM), Onafhankelijk- (OZ) en Neutraal Ziekenfonds (NZ), Natuurpunt, Domus Medica, Kom op tegen Kanker, Stop Darmkanker en Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx. Zij zullen de komende jaren pleiten voor meer aandacht en investeringen in preventie.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio