Burgemeester vult volle vuilzak en roept uitgaanspubliek op tot meer respect

Flessen Bacardi, kapotte glazen: de burgemeester had iets op te rapen zaterdagochtend in Westmalle. 

Flessen Bacardi, kapotte glazen: de burgemeester had iets op te rapen zaterdagochtend in Westmalle. ©  rr

Westmalle -

“Allee jongens en meisjes, is dit nu hoe je Malle achterlaat na een avondje op stap?

Het moet voor iedereen plezant blijven”, schreef burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) zaterdagochtend op Facebook. Ze raapte een volle vuilzak bijeen. “Dat moet echt anders, en hier gaan we op inzetten”, zegt ze.

Even de context schetsen: de nieuwe burgemeester woont zelf in het centrum van Westmalle. Zaterdag kreeg ze van een bewoner van ’t Zwanenstraatje het signaal dat het weer erg gesteld was met achtergelaten flessen sterke drank, blikjes energiedrank en kapot glas. “Die bewoner kuist normaal zelf na een weekendnacht zwerfvuil op, maar nu was het wel heel erg gesteld“, zegt Van Looy. Dus pakte ze zelf een vuilzak. “Ik schrok toch wel hoe vol hij zit. Vanaf de heropening van het nachtleven gaan we elke maandag een personeelslid van de gemeente op het opruimen van afval en schone straten inzetten”, zegt ze. “Maar de danscafés zijn nu nog dicht. En we kunnen niet elke zaterdagochtend iemand van ons personeel opbellen en in gang zetten, want die persoon is dan op weekdagen niet beschikbaar.”

Café ’t Hofke was open. En het was blijkbaar een dorstige avond en nacht in Westmalle. Die zaakvoerder liet nu weten dat hij zelf na zo’n dolle vrijdagnacht ook iemand van zijn mensen de straat zal opsturen om afval weg te ruimen. “We gaan zeker nog eens de nachtwinkels controleren of ze alcohol aan minderjarigen verkopen”, zegt Van Looy, die sterk wil inzetten op de leefbaarheid van de dorpskernen, en dus ook de properheid. “We vragen respect van al die stappers voor de buurt. Mallenaren hoeven niet te ontwaken in een straat vol rotzooi of met een lekke band van de bakker terug te komen.” 

De volle vuilzak van de burgemeester. 

De volle vuilzak van de burgemeester. ©  svl

kma

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio