IN BEELD. Tweede Belgische delegatie vertrokken naar Winterspelen, premier De Croo wuift hen uit

 

Een tweede delegatie Belgische topsporters is zaterdag vertrokken vanop Zaventem naar de Winterspelen in Peking. Ze werden uitgezwaaid door premier Alexander De Croo en Sammy Madhi, minister van de Nationale Loterij. Stapten vandaag op het vliegtuig: de Belgian Bullets, skeletoni Kim Meylemans en snowboardster Evy Poppe.

Maarten Delvaux, Vincent Van Genechten

Die laatste belandde vlak voor de Winterspelen in het oog van de storm, toen Poppe boven Loranne Smans gekozen werd om ons land te vertegenwoordigen in China.

“Ik ben nog maar 17 jaar, dus het wordt een hele ervaring voor mij”, aldus Poppe op de luchthaven. “Ik ga mijn beste tricks laten zijn en hopelijk komt het dan goed. Mijn goud op de Jeugspelen? Dat is moeilijk te vergelijken. Nu sta ik tussen de grote madammen, dus het wordt afwachten. Ik ga sowieso het beste van mezelf geven. Als ik alles kan landen, dan kan ik ergens tussenin eindigen. Er staan 30 toppers aan de start, dus.”

Er is een tussenlanding voorzien in het Zwitserse Zürich, waar alpineskiër Armand Marchant en skiloper Thibaut de Marre aan boord gaan. Woensdag vertrokken al vijf Belgen vanuit het Nederlandse Amsterdam: Bart Swings, winnaar van olympisch zilver op de massastart vier jaar geleden in Zuid-Korea en opnieuw Belgiës grootste medaillekandidaat, collega-snelschaatsers Mathias Vosté en Sandrine Tas, en shorttrackers Stijn en Hanne Desmet. België wordt in de Chinese hoofdstad vertegenwoordigd door 19 atleten.

 

 ©  BELGA

Meylemans is opgelucht dat ze naar Peking kan vertrekken

“Ik ben opgelucht dat ik naar China kan afzakken”, verklaarde skeletoni Kim Meylemans in de vertrekhal van Brussels Airport. Twee dagen geleden testte Meylemans’ Oostenrijkse coach Raphael Maier vals positief op het coronavirus. “We waren volledig in paniek, maar nu is alles toch oké”, zei Meylemans. “Ik ben dan ook opgelucht dat we kunnen vertrekken, want met die omikronvariant lijkt het me gevaarlijker hier te zijn. Al ben ik wel wat beschermd.” The Little Belgian, die in Pyeongchang 14e werd, raakte rond Nieuwjaar besmet met het coronavirus. “Ik was echt goed ziek. Sinds een week voel ik me elke dag wel stukken beter. Het komt goed.”

Vorig weekend lag Meylemans in het Zwitserse Sankt Moritz nog op de slee, nadat ze vanwege haar coronabesmetting vier weken niet had kunnen sleeën. “Die baan daar is te vergelijken met de olympische baan. Op de lange rechte stukken konden we er nog enkele zaken op punt stellen. Het was fijn om er opnieuw wat in de flow te geraken.”

Op 11 februari werkt Meylemans haar eerste twee van vier runs af. Ze gaat resoluut voor een olympisch diploma (top acht). “Het deelnemersveld is in het skeleton echt wel sterk in de breedte. Dit wereldbekerseizoen hebben 12 of 13 verschillende atletes op het podium gestaan, wat enorm veel is. Elk van hen kan wel meedoen voor de medailles in China. Als ik dan toch een favoriete moet aanduiden, dan denk ik aan de Nederlandse Kimberley Bos. Het wordt een heel spannende race.”

 
 
 
 
 
 

Meer over Olympische Winterspelen

Aangeboden door onze partners