Borsbeek en Antwerpen lijnrecht tegenover elkaar over de luchthaven in Deurne: wat na een fusie?

 ©  Joris Herregods

Antwerpen, Borsbeek -

Borsbeek verzette zich de laatste jaren bijna als een Gallisch dorp tegen de uitgebreide luchthaven in Deurne. Er kwam zelfs juridische actie. In Antwerpen is het stadsbestuur uitgesproken vóór de luchthaven. Smoort een fusie het verzet in de kiem?

Het kleine Borsbeek ligt vlak tegen het oostelijke uiteinde van de startbaan van de luchthaven. Haar bestuur en ook heel wat inwoners zijn altijd erg kritisch geweest voor de hinder die ze veroorzaakt, zeker sinds de uitbreiding die de toeristische TUI-jets mogelijk maakte.

Een recente omgevingsvergunningsaanvraag leidde vanuit de kleinste gemeente van de provincie tot wel 937 bezwaren, van de ruim drieduizend in totaal. En na een proces-verbaal dat de Omgevingsinspectie opstelde tegen bouwovertredingen, verklaarde burgemeester Dis Van Berckelaer: “Er gebeuren hier zaken zonder vergunning en dat kan niet.”

Herstel

Actiegroep tegen de luchthaven Vliegerplein vond in Borsbeek vaak een medestander. Hoe kijken zij naar de fusie, die de politieke macht van Borsbeek fors inperkt, of toch vanaf 2025? “Met die fusie zelf zijn wij niet bezig. De processen-verbaal, die blijven bestaan, en geen enkele burgemeester kan die schrappen”, zegt actievoerder Piet De Roeck. “We hopen dat die tegen een fusie hebben geleid tot herstel van de luchthaven (binnen de oude grenzen, red.).”

“We hebben met Dis Van Berckelaer altijd een correcte burgemeester gehad. Zelf heeft hij ook al verklaard dat iedereen gelijk voor de wet is. Burgemeesters hebben trouwens de wettelijke plicht om de wet te doen naleven. Ook in het huidige Antwerpse bestuursakkoord staat dat de stad nauwgezet zal toezien op de naleving van de huidige milieuvergunning. Dus ook nu is er al een probleem.”

LEES OOK.Bouwmisdrijven op luchthaven Deurne vastgesteld: “Het vertrouwen raakt zoek”

cm

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs