Britse overheid waarschuwt voor gevaar cyberaanvallen om Oekraïne-affaire

 

 ©  EPA

Groot-Brittannië waarschuwt bedrijven dat ze vanwege de situatie in Oekraïne rekening moeten houden met cyberaanvallen. Ondernemingen worden door het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) opgeroepen de beveiliging van hun computersystemen aan te scherpen.

Bron: BELGA

De spanning tussen Rusland en het Westen over Oekraïne is de jongste tijd flink opgelopen. Rusland eist garanties dat het Oost-Europese land nooit kan toetreden tot de NAVO, maar die heeft het niet gekregen. Moskou heeft een grote legermacht naar de grens met Oekraïne gestuurd en in westerse hoofdsteden wordt gevreesd voor een invasie.

Het Britse NCSC zegt onderzoek te doen naar berichten over recente cyberincidenten in Oekraïne. Die zouden vergelijkbaar zijn met de manier waarop Rusland in het verleden heeft geopereerd. “Zoals bij de verwoestende NotPetya-aanval in 2017 en cyberaanvallen tegen Georgië.” De Britten denken dat Russische hackers daar verantwoordelijk voor waren. De gijzelsoftware NotPetya kon zich destijds verspreiden via automatische updates van een Oekraïens programma.

Het NCSC zegt geen aanwijzingen te hebben dat hackers het specifiek op Britse bedrijven hebben voorzien vanwege de situatie in Oekraïne. Toch worden organisaties opgeroepen om maatregelen te nemen die de kans op grote schade bij een cyberaanval kunnen verkleinen, zoals het maken van back-ups.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Oekraïne

Video

Keuze van de redactie