1.500 motoren brullen voor kleine Dean (4): Grote Markt in Sint-Niklaas bijna te klein voor eerbetoon

© BFS

Sint-Niklaas -

De Grote Markt in Sint-Niklaas was zondagmiddag bijna te klein voor de meer dan 1.500 motorrijders die op hun manier hulde brachten aan de omgekomen Dean (4) uit Verrebroek. Eerst met een minuut stilte, daarna met het oorverdovende lawaai van brullende motoren.

Bert Foubert

Ruwe bolsters met een blanke pit. Dat waren de meer dan 1.500 motorrijders die vanaf 11 uur verzamelen bliezen op de Grote Markt in Sint-Niklaas. Vanuit Zwijndrecht waren ze onder escorte van meer dan twintig motorrijders van de politie en nog een groot aantal politiewagens naar de Wase hoofdstad begeleid. Een eindeloos lijkende stroom van ronkende motoren die pas rond 12.30 uur allemaal een plaats hadden gekregen op het evenementenplein. “Met deze motorrit en bijeenkomst wilden we de familie van Dean een hart onder de riem steken”, zegt ondervoorzitter Johan Arnout van de organiserende motorclub Crusaders For Justice uit Tessenderlo. “Onze vereniging is in het bijzonder begaan met het lot van kinderen. Door vandaag zo massaal op de afspraak te zijn geven we het signaal dat het voor iedereen genoeg is geweest.”

Het aantal deelnemers oversteeg alle verwachtingen van de organisatoren. Die hadden aanvankelijk maar een fractie daarvan verwacht. “Vorige week dinsdag lanceerden we de oproep om naar de Grote Markt te komen”, aldus Johan. “Daarna ging de bal heel snel aan het rollen. Op een dag als vandaag tonen we als motorrijders ons hart.”

Nadat alle motorrijders een plaats hadden gekregen op de Grote Markt was er een plechtig moment met het afgeven van bloemen en knuffels aan de Sint-Niklase priester en pater Emiel van de Velde en een muzikaal moment gevolgd door een minuut stilte. Daarna lieten alle aanwezige motorrijders hun motoren een minuut lang oorverdovend loeien als eerbetoon aan Dean. “We konden gewoon niet thuisblijven”, zeggen motorrijders Patrick Van Peteghem en Nadine Van Cleemput uit Belsele. “We hebben zelf kleinkinderen met de leeftijd van Dean. Geweld op onschuldige kinderen valt ons enorm zwaar.”

(Lees verder onder de foto)

Jean-Marie en zijn kameraad Johnny uit Asse Ter Heide in Vlaams-Brabant kwamen mee om Dean een eer te bewijzen. 

Jean-Marie en zijn kameraad Johnny uit Asse Ter Heide in Vlaams-Brabant kwamen mee om Dean een eer te bewijzen. ©  bfs

Jean-Marie Piette is een begrafenisondernemer en motorrijder uit Asse Ter Heide. Ook hij was samen met zijn vriend Johnny van de partij. “Het zal je kind maar zijn”, legt hij zijn aanwezigheid uit. “Als begrafenisondernemer weet ik hoe vreselijk het is om de begrafenis van een kind te regelen. Zoiets is gewoonweg onmenselijk.”

Ook Patrick Viane uit Zelzate en Michael De Bont en Kim Devroede uit Ninove kwamen de familie van Dean een hart onder de riem steken. “Met deze motorrit willen we een statement maken. De dood van Dean heeft ons allemaal geraakt. Hopelijk komt onze boodschap aan, en is zijn dood niet voor niets geweest.”

minuut stilte en brullende motoren voor Dean - video: Bert Foubert. © Het Nieuwsblad

 

 ©  bfs

 

 ©  bfs

 

 ©  bfs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Dood kleuter Dean

Video

Keuze van de redactie