Internationale coronabetoging in Brussel, organisator: “We zijn op zich niet tegen de maatregelen”
© Het Nieuwsblad
Er zijn in Brussel al enkele marsen geweest tegen de coronamaatregelen. Zondag 23 januari vindt er opnieuw een manifestatie plaats, maar die is internationaler en wil het debat ook breder trekken. “Wij zijn op zich niet tegen de coronamaatregelen”, zegt Tom Meert, voorzitter van Europeans United, een van de organisatoren van de demonstratie. “We kanten ons vooral tegen de ondemocratische manier waarop die tot stand komen.” Hij staat erop dat het een vreedzame manifestatie wordt. “Het open debat is het beste vaccin tegen een maatschappij die ziek is aan polarisatie”, luidt het.
Europeans United organiseert de demonstratie samen met enkele (landelijke) afdelingen van World Wide Demonstration en meer dan 600 lokale verenigingen uit heel Europa. Ze komen op straat voor vrijheid, democratie, mensenrechten en respect voor de grondwet. Linken met extreemrechts en antivaxxers worden geschuwd. “We zijn geen coronasceptici”, aldus Meert. “En alle strekkingen zijn welkom. We willen geen politieke recuperatie.”
Polarisatie
“We willen aankaarten dat een grote en steeds groeiende groep mensen zich niet meer gehoord voelt in het maatschappelijke debat. Om iets te doen aan de polarisatie tussen mensen die voor of tegen maatregelen zijn, willen we het openbaar debat op gang trekken zodat mensen op die manier andere standpunten beter leren begrijpen.”
Meert pleit ervoor om het parlement meer bij het debat te betrekken. Hij vindt ook dat de GEMS-expertengroep in heel de crisis te veel macht heeft gekregen, ook al “zijn die mensen op zich niet het probleem.”
Van Noordstation naar Jubelpark
De manifestatie start om 11 uur aan het Brusselse Noordstation. Via de Europese wijk gaat het richting Jubelpark waar internationale sprekers voorzien zijn. De organisatoren verwachten tienduizenden tot zelfs 100.000 deelnemers. In tientallen steden wereldwijd zij er dit weekend trouwens optochten voor vrijheid, mensenrechten en democratie.
Meert zegt dat zijn frustratie over het feit dat mensen niet meer met elkaar praten, al dateert van voor de coronacrisis. “Eigenlijk willen we helemaal niet gaan demonstreren”, stelt hij. “Wij zijn brave huisvaders en -moeders die niet thuis horen daar op straat. En we vragen niet om onze standpunten over te nemen, enkel om erover te kunnen praten.”
Hoofdpunten
Poetin stelt zijn doelen weer bij: “Een van de laatste opties die hij nog heeft”
Met veertien in eerste, met achttien in tweede klasse: Pro League presenteert alweer nieuw plan om competitie te hervormen
Pas veroordeelde kinderverkrachter zit op Ibiza in plaats van in de gevangenis
Wie is Tim Boury (39), onze nieuwste driesterrenchef? Ooit ‘geweigerd’ door Sergio Herman en de liefde gevonden bij Comme chez soi
Deniz Undav laat de concurrentie ver achter en is Profvoetballer van het Jaar, ook geen maat op Felice Mazzu en Tessa Wullaert
Alex Agnew werd verschrikkelijk ziek van opnames ‘Fear factor’
Meer over Coronavirus
Coronacijfers houden dalende lijn aan in Mechelse regio: opnieuw minder besmettingen en patiënten in het ziekenhuis
Mondmaskerplicht is afgeschaft, maar in deze woonzorgcentra neemt personeel liever het zekere voor het onzekere: “We willen voorzichtig blijven”
Tot 1,7 miljoen coronavaccins dreigen in vuilnisbak te belanden
Wereld stevent af op nieuw crisistijdperk, waarschuwen vredesonderzoekers
Meer nieuws
Onze chef media is niet mals voor ‘Da’s dikke liefde’: “Perverse zelfbevlekking”
Russische diplomaat stapt op: “Ik heb me nooit zo geschaamd voor mijn land”
Politie bevestigt: prikletsels vastgesteld bij KV Mechelen-supporters
Pros, peetvader van Schellebelle, is niet meer: portret van de man die de huurmoord op zijn zoon bestelde
KAART. Is er een (nieuw) sterrenrestaurant in jouw buurt? Bekijk het hier
Belgisch icoon Comme chez soi ziet opnieuw Michelinster verdwijnen: “Vader is sprakeloos, en wij begrijpen het ook niet”