Qmusic en Joe draaien Marco Borsato en Ali B niet meer, VRT-zenders wel

Marco Borsato zal voorlopig niet meer gespeeld worden op de radiozenders van DPG Media. 

Marco Borsato zal voorlopig niet meer gespeeld worden op de radiozenders van DPG Media. ©  BELGAIMAGE

Naar het voorbeeld van hun Nederlandse collega’s beslissen Qmusic en Joe om voorlopig geen nummers van Marco Borsato en Ali B meer te draaien. De radiozenders willen “de sereniteit bewaren” na het losbarsten van het schandaal rond grensoverschrijdend gedrag in The voice of Holland. VRT weert de zangers niet.

Een maand geleden beslisten verschillende Nederlandse radiostations al om Marco Borsato te schrappen uit hun playlists. Dat gebeurde nadat de zanger een eerste keer werd beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige. De Vlaamse zenders volgden niet, bij gebrek aan een schuldverklaring. Nu Borsato opnieuw onder vuur ligt, net zoals zijn The voice of Holland-collega Ali B, grijpen Qmusic en Joe toch in.

LEES OOK. Muziek van Ali B en Marco Borsato (voorlopig) niet meer op Nederlandse radiozenders

“We begrijpen dat de recente berichtgeving rond Marco Borsato heel wat ophef veroorzaakt en ook sterk leeft bij onze luisteraars in Vlaanderen”, klinkt het bij moederbedrijf DPG. “Het is aan het gerecht in Nederland om zich te buigen over de schuldvraag. Om de sereniteit in dit complexe dossier op te zoeken, hebben de radiozenders van DPG Media beslist om de muziek van Marco Borsato voorlopig niet meer te draaien.”

(lees verder onder de foto)

Ook Ali B. ligt onder vuur en wordt geweerd op verschillende zenders. 

Ook Ali B. ligt onder vuur en wordt geweerd op verschillende zenders. ©  BELGAIMAGE

Duiding

Bij de VRT-zenders (Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel) houden ze vast aan hun beleid: “Wij censureren niet”, zegt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans. “Voorlopig blijven we beide heren dus spelen. We zijn van mening dat je het onderscheid moet maken tussen het werk en het privéleven van artiesten. Bovendien zou het ‘cancelen’ van deze artiesten betekenen dat we de problematiek niet bespreekbaar maken.”

LEES OOK. Misbruik ‘The voice of Holland’ erger dan gedacht, bedenker: “Ik moest me inhouden om hem niet op zijn bek te slaan” (+)

Zoals dat onder meer gebeurde bij het misbruikschandaal rond Michael Jackson, komt een lied van de beschuldigde artiesten voortaan wel met duiding van de presentatoren. “Niet dat ze nu moedwillig vaker Borsato gaan draaien”, zegt Kerremans. “Maar als het gebeurt, dan grijpen ze de gelegenheid aan om te spreken over het verhaal. Dat is beter dan het weg te stoppen.”

Wel benadrukt VRT dat het de zaak betreurt. “Blijken de beschuldigingen te kloppen, dan veroordelen we de handelingen van de betrokken artiesten. Zulk gedrag is onaanvaardbaar.”(dvg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Marco Borsato

Video

Keuze van de redactie