Dave De Kock, ontvoerder van Dean Verberckmoes (4) is opgepakt

 

De kidnapper van de peuter Dean Verberckmoes (4) is opgepakt in het Nederlandse Meerkerk. Dat is bekendgemaakt door de Nederlandse politie. Ontvoerder Dave De Kock (34) is een man met een strafblad: hij werd eerder al veroordeeld wegens de dood van een peuter.

Cedric Lagast, Marc Klifman, Bert FoubertBron: Eigen berichtgeving

De 34-jarige Belg Dave De Kock is vanmiddag omstreeks 14.15 uur na een melding over een verdachte situatie in Meerkerk aangehouden. Dat zegt de Nederlandse politie. Hij was daar alleen. Uit verder onderzoek bleek dat hij zijn auto had achterlaten bij een bedrijf in Gorinchem, de auto is daar aangetroffen en veilig gesteld.

Van de vierjarige jongen ontbrak op dat moment nog ieder spoor.

Dave De Kock en Dean Verberckmoes waren sinds vorige week spoorloos. Hij is niet de vader van de peuter, maar een oppas. Hij is de partner van een vriendin van moeder Elke Verberckmoes (39). Omdat zij om medische redenen vorige week niet op haar zoontje kon passen, vroeg ze aan de vriendin én haar partner De Kock om één nacht op Dean te passen. “Dean ging daar vaker logeren”, getuigde de moeder.

Maar dat éne nachtje draaide anders uit. Pas op vrijdag ontdekte de moeder dat het koppel haar zoon niet naar haar moeder had gebracht, zoals afgesproken. De moeder ontdekte dat er ruzie was ontstaan bij het koppel oppassers, en dat De Kock vertrokken was. Mét haar zoon.

Sindsdien waren De Kock en de jongen spoorloos.

De moeder deed eerder vandaag nog een emotionele oproep op onze website: “Breng mijn zoon naar huis of laat hem op een veilige plek bij mensen achter. Dat is het enige wat ik vraag.”

LEES OOK: “Moeder van ontvoerde Dean (4) smeekt: “Laat mijn zoon op een veilige plek achter, dat is het enige wat ik vraag”

De politie en het parket lanceerden zondag al een opsporingsbericht. Het gerecht maakte zich ernstig zorgen over de verdwijning, omwille van het gerechtelijke verleden van De Kock.

Dave De Kock uit Mortsel werd in februari 2010 tot tien jaar cel veroordeeld, voor de dood van een peuter van amper twee jaar oud. De toen 22-jarige Kock had in juni 2008 beloofd om op Miguel, het zoontje van zijn toenmalige vriendin te passen. Ze woonden toen pas vier weken samen. Maar het kindje werd door hem zwaar mishandeld.

“Foltering”

De jongen kreeg ondermeer een stofzuiger tegen het hoofd, hij werd op gewelddadige wijze in zijn bedje gegooid, en omver gelopen zodat hij van de trap viel. Het jongetje belandde uiteindelijk in het ziekenhuis, maar stierf daar na enkele dagen in de zomer van 2008 aan de gevolgen van een hersenvliesbloeding.

“Ik wist dat De Kock veroordeeld was en in de cel had gezeten, maar ik wist niet waarom”, vertelde Elke Verberckmoes, de moeder van Dean. “Dat vertelde hij niet. Ik vertrouwde hem. Hij was heel goed in de omgang met mijn zoontje. Dean keek echt naar hem op.”

LEES OOK. “Man krijgt 10 jaar cel voor kindermishandeling”

De Kock werd uiteindelijk in 2010 tot 10 jaar cel veroordeeld door de correctionele rechtbank in Turnhout. “Ik hoop dat deze straf u tot inzicht brengt”, aldus de rechter bij de uitspraak. “Ik hoop dat u beseft welk leed u hebt aangericht.”

De Kock probeerde om na vier jaar vrij te komen, maar dat werd geweigerd. In december 2018 had hij zijn straf volledig uitgezeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Criminaliteit

Video

Keuze van de redactie