Novak Djokovic opnieuw vastgehouden, woedende Servische president beschuldigt Australië van “mishandeling”

Novak Djokovic, de nummer één van het wereldwijde tennis, wordt zaterdag opnieuw administratief vastgehouden nadat de Australische regering een dag eerder zijn visum voor de tweede keer had ingetrokken. Vanavond omstreeks 23u30 Belgische tijd (zondagochtend 9u30 in Australië) wordt er een nieuwe hoorzitting gehouden. De Servische president Aleksandar Vucic haalde vrijdag hard uit naar de Australische autoriteiten. Vucic beschuldigde Australië van het “mishandelen” van zijn landgenoot .

Maarten Delvaux, Vincent Van GenechtenBron: BELGA

LEES OOK. Wat u nog niet wist over Novak Djokovic, tennisser en antivaxer in het oog van de storm: recordjager en zoveel meer

De nummer een van de wereld in het mannentennis en de Australische minister van Immigratie worden omstreeks 23u30 Belgische tijd gehoord door de federale rechtbank (Full Court), die belast is met de zaak. Drie rechters buigen zich dan over het beroep dat de advocaten van de Serviër hebben ingediend tegen de intrekking van zijn visum.

Sinds zaterdag wordt Djokovic opnieuw administratief vastgehouden nadat de Australische regering een dag eerder zijn visum voor de tweede keer had ingetrokken. De aanwezigheid in Australië van Djokovic, die niet gevaccineerd is tegen COVID-19, “kan antivaccinatiegevoelens aanwakkeren”, aldus de Australische autoriteiten in een verklaring aan justitie. Zij zijn van mening dat de Serviër het land moet worden uitgezet.

De vertegenwoordiger van de Australische regering verklaarde vrijdag voor de rechter dat de 34-jarige niet zal worden uitgezet zolang de rechter geen definitieve uitspraak heeft gedaan over zijn verzoek om de uitzetting te blokkeren. Hij beklemtoonde echter dat Djokovic die beslissing in administratieve hechtenis zou moeten afwachten.

Djokovic kwam op 5 januari toe in Melbourne en zag er zijn visum in eerste instantie geweigerd worden. Hij verbleef vervolgens enkele dagen in een quarantainehotel, waarna een rechter op 10 januari zijn onmiddellijke vrijlating beval. De Australische minister van Immigratie kon die beslissing nog ‘overrulen’ en deed dat vrijdag ook “op basis van het publieke belang”.

 

 ©  AP

Woedende Servische president beschuldigt Australië van het “mishandelen” van Djokovic

De Servische president Aleksandar Vucic had vrijdag op Instagram al hard uitgehaald naar de Australische autoriteiten. “Waarom mishandelen jullie hem? Waarom vallen jullie niet enkel Novak, maar een hele natie aan?”, fulmineerde Vucic op sociale media.

“Als jullie Novak Djokovic willen verbieden een tiende titel te pakken in Melbourne, waarom stuurden jullie hem dan niet meteen terug? Of waarom hebben jullie hem niet op voorhand gezegd dat het onmogelijk was een visum te bekomen? Novak, we staan aan je zijde.” Vucic steunt Djokovic al sinds het begin van het uitbreken van de zaak. Hij noemde het gedrag van de Australische autoriteiten vorige week al een “politieke heksenjacht”.

Nadal: “Australian Open belangrijker dan eender welke speler”

“De Australian Open is veel belangrijker dan eender welke speler”, heeft de Spaanse tennisster Rafael Nadal zaterdag gezegd. Hij geeft daarmee zijn Servische rivaal Novak Djokovic een veeg uit de pan.

“De Australian Open zal een geweldige Open zijn met of zonder hem”, zei het nummer zes van de wereld tegen journalisten aan Melbourne Park, twee dagen voor de start van het grandslamtoernooi.

Nadal zei Djokovic te respecteren “als persoon, uiteraard, en zonder twijfel ook als atleet”. “Ik heb echt respect voor hem, al ben ik het niet eens met veel dingen die hij de afgelopen twee weken heeft gedaan”, aldus nog de 35-jarige Spanjaard.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Novak Djokovic

Video

Keuze van de redactie