Bart De Wever tijdens verhitte hoorzitting: “Ik zag een politieke opportuniteit, daarom wilde ik communiceren over PFOS”

Bart De Wever trok fel van leer tegen de commissievoorzitter bij aanvang van de hoorzitting © Belga

Bart De Wever moest zich vrijdagnamiddag voor de onderzoekscommissie PFAS-PFOS van het Vlaams Parlement verantwoorden voor zijn aandeel in de beslissing om niet te communiceren over de vervuiling. De Wever houdt vol dat er toen geen sprake was van een "humaan risico". Hij zag in de communicatie vooral een "politieke opportuniteit", zo zei hij in een verhitte ondervraging.

Bij zijn komst voor de parlementaire commissie die zich over de PFOS-vervuiling buigt, zette Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) meteen de aanval in. Hij verweet commissievoorzitter Hannes Anaf (Vooruit) en Mieke Schauvliege (Groen) dat ze beschuldigende uitspraken hadden gedaan in een interview met Humo vooraleer de betrokken personen gehoord werden. "Het is nog nooit gebeurd dat een commissievoorzitter zo uit zijn rol valt", foeterde De Wever. Anaf liet zich niet uit zijn lood slaan en gaf het woord aan de commissieleden.

De commissie hoopt via De Wever inzicht te krijgen in de beslissing om niet te communiceren over de PFOS-vervuiling. In 2017 was hij een van de ontvangers van een mail van Lantis, waarin de top van de Vlaamse regering geïnformeerd werd over verontreinigde grond. Van De Wever willen ze specifiek weten waarom hij zich neerlegde bij die beslissing, aangezien hij na het barsten van de buil meermaals liet doorschijnen dat hij voorstander was van communicatie naar de brede bevolking toe.

 

 ©  ISOPIX

Mobiliteit én milieu, een opportuniteit

"Mijn behoefte om te communiceren was niet vanuit het risico voor volksgezondheid, maar omdat ik een politieke opportuniteit zag", verduidelijkte De Wever in zijn antwoord. De Wever houdt vol dat er op dat moment geen vragen werden gesteld over de volksgezondheid. De betrokken administraties hadden hem geïnformeerd dat er geen humaan risico aan de vervuiling verbonden was.

Een politieke opportuniteit dus, waarbij De Wever naar eigen zeggen "het nuttige aan het nuttige" zou kunnen koppelen. "Naast mobiliteit was Oosterweel nu ook een milieuproject. We konden er een sanering aan koppelen" en zo "een historische vervuiling aanpakken". Op die manier dacht de Antwerpse burgemeester de groenen aan zijn kant te krijgen. Zij zijn in Zwijndrecht aan de macht en stelden zich kritisch op tegenover het Oosterweelproject.

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De betrokken kabinetten en diensten besloten uiteindelijk om niet te communiceren omdat dat te veel vragen zou oproepen, aldus De Wever. Vragen waarop ze nog geen afdoende antwoorden konden formuleren. "Je maakt iets los en weet niet hoe je dat terug moet vastmaken", vatte De Wever het gevoel samen dat toen heerste. De Wever had daar begrip voor, maar geeft toe dat het achteraf gezien "een grote fout" is gebleken.

Groen bestuur

De Antwerpse burgemeester geeft nog een tweede reden waarom hij niet doorduwde op de kwestie. De Wever wijst daarbij impliciet met een beschuldigende vinger naar het groene bestuur in Zwijndrecht. Hij verwachtte dat de groenen de hete aardappel uit het vuur zouden halen, als er hoge concentraties PFOS in de grond werden gevonden. Als dat op Linkeroever al het geval is, dan zouden die concentraties veel hoger in Zwijndrecht zijn, redeneerde hij. Maar ondanks dat het schepencollege van Zwijndrecht op de hoogte was, werd er niet gecommuniceerd, aldus De Wever. Opnieuw legde hij zich daarbij neer.

LEES OOK. Oosterweel-werken stilgelegd en niemand die weet hoe het verder moet: “Dit is een heel dramatisch verhaal”

De Wever herhaalde ook opnieuw dat hij geen mail ontvangen heeft van toxicoloog Tytgat, waarin die adviseerde om de bevolking aan te raden om bijvoorbeeld geen eieren van eigen kippen te eten. "Ik heb gezocht, gezocht, en niets gevonden.”

De komende twee weken moeten verschillende politici zich verantwoorden voor hun rol in de PFOS-affaire. In de lente bleek dat de grond die voor de werken aan Oosterweel verzet werd, vervuild is met de chemische stof PFOS. De parlementaire onderzoekscommissie bestudeert de PFOS-vervuiling en moet politieke verantwoordelijkheid vaststellen. Naast De Wever wordt er vooral uitgekeken naar de komst van Joke Schauvliege (CD&V) en Ben Weyts (N-VA).

LEES OOK. PFOS-klokkenluider Thomas Goorden: “De anonieme klokkenluiders: dàt zijn de ongekroonde helden”

(Max De Moor)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Bart De Wever

Video

Keuze van de redactie