Belgian Cats hadden verzoeningsgesprek met Eddy Demarez: “Het was bevrijdend om mijn excuses te kunnen aanbieden”

© Het Nieuwsblad

De Belgian Cats en Eddy Demarez spraken maandag met elkaar. Vijf maanden na de ongelukkige uitspraken van de Sporza-commentator en net na de terugkeer van de Cats van Olympische Spelen in Tokio, gingen beide partijen samen aan tafel.

Patrick Ceulemans

Tijdens een Facebook-live over de terugkeer van de Belgische basketbalvrouwen na de Olympische Spelen in Tokio maakte Eddy Demarez (53) in augustus enkele ongepaste uitspraken over het uiterlijk en de geaardheid van enkele speelsters. De Belgian Cats noemden de uitspraken “respectloos, pijnlijk en denigrerend”. De Sporza-journalist werd op non-actief gezet maar mocht in november achter de schermen opnieuw aan de slag.

“Bevrijdend maar ook erg confronterend”

“Het was bevrijdend om in een rechtstreeks gesprek mijn excuses te kunnen aanbieden aan de Cats. Het was een ontzettend warm gesprek. De mensen die je gekwetst hebt in de ogen zien, was erg confronterend. Ik ben me bewuster dan ooit welke effecten domme grappen kunnen hebben op anderen, in dit geval op de Cats”, liet Eddy Demarez achteraf weten, die sinds half december achter de schermen opnieuw op de Sporza redactie aan het werk is.

“Gesprek waar enkel positieve gevoelens van overblijven”

“Zijn uitspraken kwetsen, net omdat de Cats voor diversiteit staan. Iedereen moet kunnen zijn wie zij of hij is, zonder vooroordelen of veroordelingen”, zei Antonia Delaere.

“De uitspraken van Eddy zijn zo pijnlijk, net omdat ze samenvielen met de grote ontgoocheling die nog overheerste meteen na de Olympische Spelen”, verwoordde sterspeelster Emma Meesseman het. “Ik ben blij dat alles uitgeklaard is tussen beide partijen, het was een gesprek waar enkel positieve gevoelens van overblijven en vooral respect. We gaan verder als één team.”

“Equality is een thema dat centraal staat in de waarden die de Belgian Cats en de ganse basketbalfamilie willen uitstralen”, reageerde Basketbal Vlaanderen. “Wij willen een voortrekkersrol blijven spelen in het thema diversiteit in de sport. Samen streven we naar een sport waar iedereen welkom is en zichzelf kan zijn, ongeacht afkomst, huidskleur, gender, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging of sociale status. Basketbal is er voor iedereen.”

“Mooi om na dit gesprek te zien dat we deze gebeurtenis tot iets positiefs maken, waar we in de nabije toekomst hopelijk resultaat van kunnen zien,” voegde Antonia Delaere er nog aan toe.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Belgian Cats

Video

Keuze van de redactie