“Beste turner aller tijden” houdt ermee op

Kohei Uchimura pronkt met zijn olympische gouden plak in Brazilië. ©  EPA-EFE

De Japanner Kohei Uchimura, door velen beschouwd als de beste mannelijke turner ooit, heeft op 33-jarige leeftijd zijn carrière beëindigd. Hij veroverde zeven olympische medailles, drie keer goud, maar de jongste jaren eiste de leeftijd zijn tol.

Michael Van Damme

“King Kohei” zoals hij in zijn thuisland Japan wordt genoemd, domineerde jarenlang het mannenturnen met tussen 2009 en 2015 onder meer zes wereldtitels en twee olympische titels (2012 en 2016) op rij in de individuele meerkamp.

De jongste jaren was door de leeftijd en blessures een einde gekomen aan die dominantie. Eind 2019 besliste hij te focussen op de rekstok, maar ook dat onderdeel werd tijdens de Olympische Spelen in Tokio een teleurstelling. Uchimura kwam tijdens de kwalificaties ten val en miste de finale.

“Tijdens de vorige drie Spelen slaagde ik erin om alles wat ik had getraind in de wedstrijden te reproduceren, maar dat lukt niet meer. Mijn piek is voorbij, ik moet dat met kalmte accepteren”, zei hij toen veelbetekenend.

In oktober 2021 nam Uchimura nog deel aan het WK en werd zesde aan de rekstok. Het zal zijn laatste wedstrijd blijven.

Uchimura maakte het nieuws van zijn pensioen bekend via zijn management zonder verdere details, maar zal binnenkort meer toelichting geven tijdens een persconferentie.

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  EPA

 ©  AFP

 ©  EPA

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen