Eli Iserbyt ontgoocheld na verkenning BK-parcours: “Ik hoop dat we binnen de minuut na Van Aert eindigen”

 

 ©  BELGA

Eli Iserbyt was één van de weinige toppers die donderdag het parcours van het BK veldrijden in Middelkerke kwam verkennen. De winnaar van de wereldbeker was teleurgesteld met wat hij zag. “Dit is hier geen zandcross.” Dat vond ook zijn ploegleider Mario De Clercq.

Bron: BELGA

BEKIJK OOK.Bondscoach Sven Vanthourenhout verkent voor ons BK-parcours in Middelkerke: “Van Aert kan hier al na een halve ronde alleen weg zijn”

Eli Iserbyt begon 2022 met een derde plaats in Baal, een tweede plaats in Hulst en in Herentals moest de West-Vlaming tevreden zijn met een negende stek. Iserbyt is wel al zeker van de eindzege in de wereldbeker, dit met nog twee manches te gaan. Voor zondag hoopt hij op het BK op een tweede plaats na de onvermijdelijke Wout van Aert.

“Ik reed hier enkele toertjes en denk dat het er zondag heel snel zal aan toegaan. Ik verwacht een lastig BK. Ik vind het wel allemaal redelijk basic. Het is jammer, er kon hier meer interval in gestoken worden maar dat deed men niet. Het is wat te veel rechttoe rechtaan. Een tijdritparcours en dat is dus niet echt mijn ding. Je kan de omloop van Koksijde zeker niet vergelijken met die van Middelkerke. Ik rijd goed door het zand maar dit is hier geen zandcross. Ik denk na deze verkenning dat een tweede plaats het hoogst haalbare zal zijn voor mij”, verduidelijkte Eli Iserbyt.

 

 ©  BELGA

Voor het podium lijken dus Wout van Aert, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts te gaan knokken. “Vergeet ook Quinten Hermans niet en Laurens Sweeck. Ik vrees echter dat er zondag niets te doen zal zijn aan Wout van Aert. Hij krijgt hier echt een parcours dat op zijn lijf geschreven is. Ik hoop dat we binnen de minuut na hem eindigen”, lacht Eli Iserbyt. “Het is 95 procent tempo rijden en wat zand. Voor de rest zit er niet veel anders meer in. Ik vergelijk het met Zolder. Er is maar één scenario waarbij ik Belgisch kampioen kan worden. Maar dan moeten alle sterren in één lijn staan, net als Mars en de maan. Neen, eerlijk. Wout wordt kampioen”, meldt de West-Vlaming.

Eli Iserbyt krijgt op het einde van de maand wel een unieke kans om een andere heel mooie trui te bemachtigen. Op het WK komen Wout van Aert en Mathieu van der Poel immers niet in actie. “Daar heb ik ook al aan gedacht. Ik ben al zeker van de winst in de wereldbekerstand en dus kan ik misschien een cross (Flamanville) in die reeks links laten liggen. De wereldtitel is van immens belang voor mij. In Amerika ligt een uitgelezen kans om de regenboogtrui te bemachtigen, zeker in de afwezigheid van Wout van Aert en Mathieu van der Poel”, weet ook Eli Iserbyt.

 

 ©  BELGA

De 24-jarige crosser uit Kuurne werd in 2020 op Antwerpse bodem runner-up van het BK na zijn teamgenoot Laurens Sweeck. Bij de junioren mocht Iserbyt de driekleur aantrekken in 2014 (Waregem) en 2015 (Erpe-Mere) en bij de nieuwelingen was dat het geval in 2013 (Mol) en 2012 (Hooglede-Gits).

Mario De Clercq hoopt met Pauwels Sauzen-Bingoal op podiumplaats

Drievoudig wereldkampioen en technisch adviseur bij Pauwels Sauzen-Bingoal, Mario De Clercq, tekende woensdag en donderdag present bij de parcoursverkenning van zijn renners. ‘Clercqske’ noemt het BK van Middelkerke alvast geen zandcross. Integendeel. Hij vreest dat Wout van Aert zijn grote motor zal aanspreken en voor de rest enkel wat kruimeltjes zal overlaten.

 

 ©  BELGA

“Het parcours van dit Belgisch kampioenschap is heel snel, niet zo technisch maar wel heel lastig. Dit is alvast geen zandcross zoals eerder wel gesteld. De zandstroken die er dan wel liggen moet je al lopend nemen en degene waarop je kan fietsen zijn rechttoe rechtaan. Het is niet omdat je aan de kust zit en omdat een deel van de omloop langs de zee passeert dat je echt een zandcross krijgt. Dit parcours is alvast geen blauwdruk van zeg maar Koksijde. Integendeel”, meldt Mario De Clercq.

Ook voor De Clercq is Wout van Aert dus de topfavoriet. “Zoals Van Aert dit jaar presteert kan je niemand anders dan hem naar voren schuiven als kandidaat-winnaar. Hij volgt zonder ongelukken zichzelf op. Neemt hij vijf of tien seconden op de rest dan is de zaak over en out. Ik denk ook dat we als ploeg weinig tegen hem kunnen beginnen. Wij hoeven ons geen illusies te maken. Ook een goede start zal daar niets aan verhelpen. Ik vrees dat de cross al heel snel in zijn beslissende plooi zal liggen. Ik ben zondagavond tevreden als er iemand met een shirt van onze ploeg op het podium staat te blinken”, vervolgt Mario De Clercq.

PODCAST VELDRIJDEN.De grote BK-voorbeschouwing: “Als Wout Van Aert start met zoontje Georges op de rug wordt het misschien nog spannend”

 

 ©  BELGA

Het Belgisch kampioenschap moet afgewerkt worden zonder publiek. Een financiële aderlating voor de organisatoren en zonder toeschouwers is ook heel jammer voor de renners. “We zitten aan de zee in de gezonde lucht en dan nog mag er geen volk komen. Dat is voor onze sponsors jammer maar bovenal voor de organisatoren van dit evenement waar anders duizenden mensen voor afzakken. Het is al voor het tweede jaar op rij dat de crossen zonder publiek moeten plaatsvinden. Dat begint op financieel vlak serieus door te wegen. Ik hoop alvast dat het allemaal snel de goede kant uit gaat”, stelt Mario De Clercq.

Jurgen Mettepenningen schat winstkansen Wout van Aert op “99 procent”

De laatste Belgische kampioen bij de mannen profs in het kamp van Jurgen Mettepenningen was Laurens Sweeck, die het in Antwerpen in 2020 haalde voor Eli Iserbyt en Toon Aerts. Sweeck volgde Klaas Vantornout op die de ploeg van de Hammenaar in Mol (2013) een eerste driekleur schonk. Bij Pauwels Sauzen-Bingoal zal het allen tegen de topfavoriet bij uitstek Wout van Aert zijn. Mettepenningen kan hiervoor rekenen op Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

“De verkenning leerde ons dat het parcours veel stukken rechtdoor kent. Er zijn ook niet zoveel zandstroken. Het is een omloop voor de mannen met een grote motor en een groot vermogen. Dan kom ik uit bij één naam en dat is die van Wout van Aert. Die zal er zondag volgens mij met kop en schouders bovenuit steken”, meldde manager van Pauwels Sauzen-Bingoal Mettepenningen na de parcoursverkenning.

Wout van Aert is dé te kloppen man voor de Belgische driekleur. Bij Pauwels Sauzen-Bingoal kunnen ze wel het ploegenspel uitspelen. “Ik schat de kans dat Wout van Aert Belgisch kampioen wordt op 99 procent. Dan rest er dus maar 1 procent voor de rest. Het BK Middelkerke wordt gereden op een parcours dat op zijn lijf geschreven is. In het begin van de omloop komt er een technische zone, dan moet je de kracht en power aanspreken. Zonder pech is de winnaar gekend. Het ploegenspel kan een rol spelen voor de resterende plaatsen op het podium. Zeg nooit nooit, maar winnen zal moeilijk zijn. Op een BK start iedereen vanaf nul maar om Wout van Aert te kloppen moet je 110 procent zijn”, denkt Mettepenningen.

Meer over Eli Iserbyt

Aangeboden door onze partners