OVERZICHT. Dit moet u onthouden van de vijfde etappe van de Dakar-rally

 

 ©  AFP

Henk Lategan (Toyota) won op donderdag de vijfde etappe bij de wagens in de Dakar-rally. De Zuid-Afrikaan ging Sébastien Loeb en zijn Belgische copiloot Fabian Lurquin (BRX) vooraf. Het verschil bij aankomst was 1:58. Loeb pakte zo 2:55 terug op leider Nasser Al-Attiyah (Toyota), die als achtste finishte. In de stand heeft hij nu 35:10 voorsprong op eerste achtervolger Loeb.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Nadat hij de voorbije dagen bijzonder sterk presteerde maar telkens door pech geremd werd, heeft Lategan dan nu toch zijn felbegeerde allereerste ritzege in de Dakar beet. Die zege kwam er niet zonder slag of stoot want Lategan had te kampen met een nukkige deur die telkens openging. 

De officiële Audi’s blijven intussen op de sukkel. Nadat Peterhansel woensdag met een kapotte schokdemper opnieuw veel tijd verloor, overkwam teamgenoot Carlos Sainz vandaag hetzelfde. Na 201 km moest de Spanjaard stoppen. Hij reed op dat moment in vijfde positie. Een uur later kwam Peterhansel ter plaatse en die gaf een onderdeel aan Sainz waarna die een herstelling kon uitvoeren en zijn wedstrijd kon verderzetten. Een goede en tegelijk een opmerkelijke daad van de Fransman wiens eindklassement toch al verloren is. Op het moment dat Peterhansel bij Sainz stopte reed hij aan de leiding. Sainz eindigde uiteindelijk als 36e en verloor iets meer dan een uur. Stéphane Peterhansel is nog steeds onderweg en kijkt opnieuw tegen een urenlang tijdverlies aan. 

Na een moeilijk wedstrijdbegin ging het woensdag en donderdag toch al iets beter voor Alexandre Leroy (Century). De Belg eindigde op donderdag als 17e. In de stand is hij 29e. De andere Belgen bij de wagens zijn nog onderweg.

Petrucci wint zijn eerste Dakar-etappe bij de motoren

De Italiaan Danilo Petrucci (KTM) werd donderdagnamiddag door de organisatie tot winnaar van de zesde etappe bij de motoren uitgeroepen nadat Toby Price (KTM) een tijdstraf van maar liefst zes minuten kreeg voor overdreven snelheid.

Voor Petrucci is het een dubbele primeur. Niet alleen is het zijn eerste etappezege ooit in de Dakar. De Italiaan is ook de eerste MotoGP-rijder ooit die erin slaagt om een etappe in de Dakar te winnen. In de stand wijzigt er bovenaan niets.

 

 ©  ISOPIX

De wedstrijd bij de motoren, quads en Dakar Classic is intussen vanwege veiligheidsredenen stilgelegd na de mobilisatie van alle medische vliegtuigen. Volgens de Belgische motorrijder Mikael Despontin (KTM) gaat het om een zandstorm.

Op donderdag en vrijdag nemen de motoren en quads een andere route dan de SSV’s, wagens en vrachtwagens. Dat zorgt dat de eerste deelnemers zowel bij de motoren als bij de wagens blind de woestijn in gestuurd worden.

Seth Quintero is andermaal de snelste bij de SSV prototypes T3

De Amerikaan Seth Quintero (OT3) was op donderdag andermaal de snelste bij de SSV prototypes T3. in de Dakar-rally De Amerikaan reed van start tot aankomst aan de leiding en was 8:03 sneller dan Sebastian Eriksson (Can-Am). De Zweed maakt in de stand 43 seconden goed op leider Francisco Lopez Contardo (Can-Am). Het verschil tussen beide rijders bedraagt 20:16.

 

 ©  ISOPIX

Er staat geen maat op Seth Quintero die in deze Dakar behalve de proloog ook vier etappes won. Ook vandaag was de Amerikaan meer dan een maat te groot voor zijn concurrenten. Onderweg leek het erop dat Eriksson enkele minuten zou goedmaken op leider Lopez Contardo, maar uiteindelijk kon hij slechts 43 seconden inlopen. Guillaume de Mévius ging na zijn sterke prestatie van gisteren als tweede van start maar moest al vroeg in de wedstrijd stoppen met een mechanisch probleem. Zijn eerste Dakar kent een vrij wispelturig verloop waarin goede prestaties en mechanische pech elkaar afwisselen.

Bij de SSV’s T4 ging de etappezege naar Rodrigo Lupppi De Oliveira (Can-Am). De Braziliaan was 2:33 sneller dan de Pool Marek Goczal (Can-Am). In de stand neemt hij de leiding over van Austin Jones (Can-Am) die op donderdag 8:40 verloor. Jones volgt als tweede op 4:27 van de leider.

Ritwinst voor Karginov bij de trucks

Nadat hij woensdag ruim anderhalf uur verloor, won Andrey Karginov (Kamaz) donderdag de vijfde etappe bij de vrachtwagens. De Rus ging zijn drie Kamaz-teamgenoten Sotnikov, Shibalov en Nikolaev vooraf. Peter Willemsen eindigde met Martin Van Den Brink en Bernard Der Kinderen (Iveco) als beste Belg op de zevende plaats.

 

 ©  ISOPIX

Karginov reed van start tot finish aan de leiding en wint na de tweede nu ook de vijfde etappe bij de vrachtwagens. Het Kamaz-team won behalve de proloog ook alle andere etappes en blijft in deze 44e Dakar heersen. In de stand loopt Sotnikov een beetje uit op Nikolaev die nu tegen een achterstand van 9:53 aankijkt. Shibalov is derde op 26:27. Karginov schuift na zijn etappezege op naar de zesde plaats waardoor Van Den Brink, Willemsen en Der Kinderen van zes naar zeven zakken.

Alle andere Belgen zijn nog onderweg. Ook Jan Van Der Vaet, de Belgische teamgenoot van Pascal De Baar en Stefan Slootjes (Renault). De Baar botste woensdag op een pol in de duinen en beschadigde daarmee zijn vrachtwagen. Om 3 uur vannacht bereikte truck 518 het bivak om enkele uren later opnieuw van start te gaan.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie