Guillaume de Mévius wint zijn eerste Dakar-rit

 

 ©  Red Bull

Guillaume de Mévius heeft na de tegenslagen van de voorbije dagen mentale weerbaarheid getoond door de tweede etappe te winnen in de Dakar-rally bij de lichtgewichtvoertuigen. Onze landgenoot, die helemaal achteraan moest starten, passeerde in zijn buggy aan elk waypoint als eerste en was bij aankomst 4:18 sneller dan Francisco Lopez Contardo (Can-Am), die de leiding overneemt van Set Quintero (OT3).

Jens HeylenBron: BELGA

De 27-jarige De Mévius werkte samen met Tom Colsoul naar zijn eerste Dakar-deelname toe. Een eerste tik kreeg hij toen Colsoul positief testte op corona en vervolgens moest afhaken. Met Kellon Walch kreeg hij een nieuwe copiloot naast zich. De Mevius reed tijdens de proloog de vierde tijd. Op zondag kreeg hij pech en moest hij urenlang wachten op assistentie. Het was Dave Berghmans (Iveco), in dienst van Overdrive Racing, die De Mévius vannacht op sleeptouw nam. Om 2 uur lokale tijd begon het team te sleutelen aan zijn voertuig. Met succes, want De Mevius won gisteren de etappe. De Belg reed van start tot finish aan de leiding en passeerde aan elk waypoint als snelste. Francisco Lopez Contardo (Can-Am) eindigde als tweede voor zijn teamgenoot Sebastian Eriksson (Can-Am).

“Deze eerste zege is een flinke verrassing”, reageerde De Mévius. “We verloren zondag veel tijd, maar door de regen lag er niet veel stof. De hele dag moesten we andere voertuigen inhalen. Ik ben héél blij, want ik had dit niet verwacht.”

Minder goed verging het Seth Quintero. De Amerikaan is de verliezer van de dag. Nadat hij zowel de proloog als de eerste etappe had gewonnen, leek hij ook maandag op weg naar ritwinst. Op het einde van de etappe ging het mis. Na 300 kilometer moest hij zijn buggy aan de kant zetten en wachten op zijn assistentie. Weg etappezege en weg eindzege. In de stand schuift de Chileen Francisco Lopez Contardo op naar de eerste plaats. Hij heeft een voorsprong van 7:22 op Sebastian Eriksson.

Bij de standaardwagens ging de zege naar Sébastien Loeb en zijn Belgische copiloot Fabian Lurquin. Het duo had bij aankomst 3:28 voorsprong op Nasser Al-Attiyah en Matthieu Baumel (Toyota). Carlos Sainz (Audi) eindigde als derde op 5:52. In de stand blijft Al-Attiyah aan de leiding. De Qatarees heeft 9:16 voorsprong op Sébastien Loeb. Lucio Alvarez (Toyota) volgt als derde al op 40:53.(md)

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie