Rally van Dakar: Daniel Sanders pakt tweede etappezege op rij bij motorrijders

 ©  AFP

Daniel Sanders (KTM) heeft na de proloog nu ook de eerste etappe gewonnen bij de motorrijders. Sanders was bij aankomst 2:07 sneller dan eerste achtervolger Pablo Quintanilla (Husqvarna). Matthias Walkner (KTM) eindigde als derde op 8:31. Titelverdediger Kevin Benavides (KTM) verloor ruim dertig minuten. Jerome Martiny (Husqvarna) eindigde op een mooie 24e plaats.

Bron: BELGA

De deelnemers die in het bivak de nacht doorbrachten hebben er een moeilijke nacht opzitten. Een hevige plensbui zette het bivak blank. Bij het ochtendgloren was er veel mist waardoor de helikopters niet konden opstijgen en de start met ruim anderhalf uur verlaat werd. De tellers gingen zondagochtend ook op nul. De resultaten van de proloog waren om de startorde te bepalen en telden niet mee voor het eindresultaat. Dat is niet alleen bij de motoren maar in alle categorieën het geval.

De eerste etappe zorgde voor de nodige moeilijkheden, vooral op het vlak van navigatie. Tijdens de laatste 40 km werden er grote tijdsverschillen genoteerd. Daniel Sanders, de verrassende winnaar van zaterdag, reed van start tot finish aan de leiding en won na de proloog nu ook de eerste etappe. De top 15 kreeg een voorrecht om zijn startpositie te kiezen. Sanders verkoos om zo ver als mogelijk, als 15e dus, van start te gaan. Een goede keuze zo bleek want Sanders kon mogelijk profiteren van de sporen van andere rijders en verloor in het slot van de etappe geen tijd, integendeel. De Australiër bouwt in de stand meteen een mooie voorsprong uit op Quintanilla.

Kevin Benavides bleef lange tijd in de buurt van Sanders, maar verloor in het slot ruim een halfuur. Van hetzelfde laken een pak voor Toby Price (KTM). De Australische fabrieksrijder van KTM verloor in het slot ongeveer drie kwartier. Nog erger verging het Ricky Brabec (Honda). De Amerikaan reed na het laatste waypoint helemaal verloren en verliest zondag in totaal ongeveer een uur.

Debutant Jerome Martiny deed het schitterend. De Belg eindigde op een knappe 24e plaats op 40:49.

Liebaert tevreden over zijn rit, Despontin komt ten val

Mathieu Liebaert (KTM) eindigde als 50e. De Gentenaar blikte tevreden terug op zijn rit. Mikael Despontin (KTM) beleefde een moeilijke dag. Hij kwam ten val en moest vervolgens aan de motor sleutelen. Walter Roelants (Husqvarna) eindigde als 84e. De Kempenaar sukkelde op het einde met de navigatie en bezeerde vroeg in de etappe zijn knie.

Na de proloog van zaterdag reed Mathieu Liebaert zondag zijn allereerste etappe in de Dakar. “Ik eindig als 50e en ben daar eigenlijk best tevreden mee”, aldus de Gentenaar. “We kregen een gevarieerd parcours voor de wielen geschoven. Snel, technisch en bij momenten een beetje trial. Na de bevoorrading volgde nog zo’n 130 kilometer in de duinen, met enkele erg steile afdalingen. Het was zand, zand en nog eens zand. Alles is goed verlopen. Ik kon een normaal tempo rijden en maakte, in vergelijking met vele andere rijders, toch een verschil.”

Mikael Despontin eindigde als 54e. “Het was een lastige etappe. Na zo’n 50 kilometer ben ik gevallen en moest ik nadien sleutelen aan de koppeling. Al bij al ben ik tevreden over het resultaat. Ik verneem net dat de marathonetappe van maandag geschrapt is. We gaan de rit wel rijden, maar nadien naar een ander bivak omdat het bivak waar we hadden moeten overnachten volledig onder water staat. We zien wel wat het wordt. Nu eerst even rusten en wat bekomen.”

Walter Roelants beleefde, net zoals veel andere Dakaristen, een moeilijke en stormachtige nacht. “Het was koud en niet echt gezellig in mijn tentje. Zo’n 500 meter na de start heb ik mijn knie bezeerd. Ik kan er eigenlijk nu nog niet goed op steunen. Onderweg had ik er niet zoveel last van. Het ging behoorlijk, tot aan het laatste waypoint. Daar hebben we met zo’n 15 andere motards moeten zoeken. Na meer dan een uur zoeken ben ik gewoon doorgereden. Al bij al ben ik tevreden over mijn dag. Eigenlijk ben ik altijd tevreden, zolang ik maar kan en mag rijden. Als ik dat niet wil, dan moet ik thuisblijven hè.”

Ook dit jaar probeert Walter “De Wakke” Roelants via zijn deelname aan de Dakar geld in te zamelen voor To Walk Again. “Iedereen die 250 euro stort krijgt een pet cadeau. Mijn gesigneerd wedstrijdshirt verloten we op het einde van de Dakar. Iedereen die iets stort, ongeacht het bedrag, maakt kans om het te winnen”, aldus Roelants.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen