Dakarrally is begonnen: Sanders wint proloog bij de motorrijders, Al-Attiyah meteen bij de pinken bij de wagens

Motorrijder Rodrigues Joaquim tijdens de proloog. ©  ISOPIX

In de Dakar werd zaterdagochtend een proloog van 19 km gereden bij de motorrijders. De Australiër Daniel Sanders (KTM) was de snelste voor Pablo Quintanilla (Honda) en Ross Branch (Yamaha). Titelverdediger Kevin Benavides (KTM) eindigde als vierde. Jerome Martiny (Husqvarna) eindigde als 41e en is daarmee de beste Belg.

Bron: BELGA

Sanders bezorgt het GasGas Team meteen een eerste zege. Opvallend is dat de top vier bezet wordt door vier verschillende teams en drie verschillende merken. De proloog kreeg coëfficiënt vijf wat inhoudt dat de reële tijd maal vijf gedaan wordt. De top 15 mag zijn startpositie voor morgen/zondag kiezen. Sanders krijgt als winnaar de eerste keuze, Quintanilla als tweede de tweede keuze.

Jerome Martiny eindigde zaterdag als 41e. De Dakar-debutant was daarmee de beste Belg. Mikael Despontin (KTM) reed de 49e tijd. Gentenaar en eveneens Dakar-debutant Mathieu Liebaert (KTM) klokte de 68e tijd. 

“De eerste etappe ging vrij vlot. Ik heb geen risico’s genomen en kon onderweg enkele andere deelnemers inhalen. Nu wacht ons een verbinding van 600 km op de openbare weg. Straks is er nog de podiumceremonie”, zei Liebaert aan de finish. 

Walter Roelants (Husqvarna) begon aan zijn tweede Dakar met de 91e tijd. Net als vorig jaar wil hij ook dit jaar met zijn deelname geld inzamelen voor To Walk Again.

Al-Attiyah meteen bij de pinken bij de wagens

Bij de wagens won Nasser Al-Attiyah (Toyota) de proloog. De Qatarees was 12 seconden sneller dan Carlos Sainz in zijn hybride Audi. De Zuid-Afrikanen Brian Baragwanath (Century) en Henk Lategan (Toyota) volgden nadien in dezelfde tijd. Fabian Lurquin, de Belgische copiloot van Sébastien Loeb (BRX), eindigde als vijfde.

Bij de wagens was het uitkijken naar de prestaties van de nieuwe wagens. Nasser Al-Attiyah liet zich in de 19 km lange proloog niet verrassen en reed de snelste tijd. Carlos Sainz eindigde op 12 seconden als tweede. “Ik dacht dat we met onze hybride wagen in het voordeel waren. Maar dat is niet het geval. We hebben minder kracht en zijn zwaarder dan de andere wagens”, deed Sainz bij aankomst zijn beklag.

De Zuid-Afrikanen Baragwanath en Lategan zorgden voor de verrassing van de dag door beiden na dat duo te eindigen, en voor Sébastien Loeb die als vijfde over de finish reed. De eerste MINI is die van Jakub Przygonski op de negende plaats. Stéphane Peterhansel (Audi) begint met een bescheiden 14e tijd. Zijn landgenoot Mathieu Serradori (Century) reed de 19e tijd.

Bij de Belgen vinden we Alexandre Leroy (Century) op de 38e plaats. Vader Erwin en zoon Olivier Imschoot (Optimus) reden de 52e tijd. “Het was toch wel een venijnige rit met enkele gebroken duinen. Het digitale roadbook was nog even wennen, maar dat zal wel loslopen”, aldus de tandem bij de finish.

Charly Gotlib, de copiloot van Khalid Aljafla (Toyota), reed de 51e tijd. “Er waren toch al enkele serieuze afdalingen in de duinen en er was een moeilijke passage in een canyon. Over een afstand van zo’n 2 km was het stapvoets rijden om niet lek te rijden”, vertelde Gotlib bij aankomst.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen