DE LAUREATEN VAN 2021. De heldendaad van Simon Kjaer gaf u het meeste kippenvel, Lionel Messi zorgde voor Shock van het Jaar

De heldendaad van Simon Kjaer was voor u het kippenvel moment van het jaar, de transfer van Lionel Messi  schokte u.

De heldendaad van Simon Kjaer was voor u het kippenvel moment van het jaar, de transfer van Lionel Messi  schokte u. ©  rr.

De teerlingen zijn geworpen, de stemmen zijn geteld. Samen met u ging Sportwereld.be op zoek naar ‘De Laureaten van 2021’. Deze week is het tijd voor de bekendmaking van de winnaars. Vandaag: het Kippenvelmoment én de Shock van het jaar.

Raf Hermans, Simon Fallon-Kund

LEES OOK. DE LAUREATEN VAN 2021. Didier Lamkel Zé tekent voor grappigste moment van het jaar, Lewis Hamilton is de grootste pechvogel

LEES OOK. DE LAUREATEN VAN 2021. Noor Vidts is voor u dé Belgische revelatie, millimeterspurt in het buitenland

Kippenvelmoment van het Jaar: Simon Kjaer redt het leven van Christian Eriksen op EK voetbal

Momenten die ons beroerden, die ons bij het nekvel grepen of voor ongezien emoties zorgde. Daar ging het om in de categorie Kippenvelmoment van het Jaar. De heroïsche zege van Wout van Aert op de Mont Ventoux, de gouden medaille van Nina Derwael of de eerste wereldtitel van Max Verstappen mochten niet ontbreken bij de genomineerden. Ook de comeback en eerste zege van Fabio Jakobsen na zijn bijna fatale val hoorde uiteraard in het rijtje thuis. Maar uw nummer één was overduidelijk: Simon Kjaer, die met een alerte actie mee het leven redde van ploegmaat Christian Eriksen op het EK, is hét kippenvelmoment van 2021.

Het gebeurde allemaal heel plots. Tijdens de EK-wedstrijd tussen Finland en Denemarken op 12 juni stuikte de Deense sterspeler Cristian Eriksen plots in elkaar en bleef roerloos liggen. Een hartstilstand, zo bleek achteraf. Na een reanimatie van tiental minuten verliet de middenvelder - tot grote opluchting van de voetbalwereld - het veld weer bij bewustzijn.

LEES OOK. Eigenlijk was hij maar de zoon van de materiaalman: het ongebruikelijke parcours van de Deense EK-held Simon Kjaer

De kapitein van Denemarken wijkt tijdens het hele gebeuren geen seconde van zijn maatje Eriksen. 

De kapitein van Denemarken wijkt tijdens het hele gebeuren geen seconde van zijn maatje Eriksen. ©  AFP

Tijdens het hele gebeuren hield de Deense kapitein Simon Kjaer het hoofd uiterst koel. Toen Eriksen in elkaar zakte, stond Kjær ter hoogte van middenlijn. Zijn sprintje gebeurde bijna automatisch. De verdediger trok de tong van Eriksen uit zijn keel, waardoor die niet kon stikken en redde zo wellicht het leven van zijn vriend. Hij instrueerde zijn ploegmaats een muurtje te vormen rond het schouwspel, zodat de tv-camera’s zo weinig mogelijk van de dramatische situatie in beeld konden brengen. Daarna ontfermde hij zich ook over vriendin Sabrina toen die doodongerust het veld op kwam gelopen. “Al van toen ik een tiener was, is me verteld dat ik een natuurlijke leider ben”, vertelde Kjær achteraf. “Ik hou van de verantwoordelijkheid, maar de aandacht heb ik liever niet.”

Zelf moest Kjaer zich aangeslagen laten vervangen toen de wedstrijd voortgezet werd. Maar in de volgende EK-wedstrijden loodste hij zijn team alsnog naar de halve finales. Voor zijn optreden kreeg Kjær inmiddels van de Europese voetbalbond UEFA de President’s Award voor buitengewone verdiensten. Wat een held.

Simon Kjaer ontfermt zich over Sabrina, de vriendin van Eriksen.

Simon Kjaer ontfermt zich over Sabrina, de vriendin van Eriksen. ©  AFP

Uitslag:

1. Simon Kjaer redt het leven van Christian Eriksen op EK voetbal: 35 procent

2. Wout van Aert wint Tourrit met dubbele beklimming van de Mont Ventoux: 14 procent

3. Bashir Abdi pakt olympisch brons op marathon na aanmoedigingen van Nederlandse collega: 12 procent

4. Max Verstappen wordt wereldkampioen F1 na inhaalmanoeuvre in allerlaatste ronde: 11 procent

5. Nina Derwael wordt olympisch kampioene na fantastische prestatie: 10 procent

LEES OOK. DE LAUREATEN VAN 2021. Geen maat op Wout van Aert en Peter Genyn, nagelbijter voor buitenlandse Sportman van het Jaar

Shock van het Jaar: Lionel Messi verruilt FC Barcelona voor PSG

In de Shock van het Jaar zochten we naar de grootste verrassing van 2021. Groot was de verbazing toen bleek dat de Belgische 3x3 basketbalploeg - die onze harten veroverde op de Spelen - enkel dankzij fraude op die Spelen waren geraakt. Of herinnert u zich de plotse introductie (en neergang) van de Super League nog? Ook de recente rel rond Gert Vande Broeck, de geroemde coach van de Yellow Tigers die nu beschuldigd wordt van emotioneel misbruik, wekte veel commotie op. Maar wat was dan dé gebeurtenis die de sportwereld op zijn grondvesten deed daveren? De spraakmakende transfer van Barcelona-legende Lionel Messi naar PSG.

Op 5 augustus verscheen een clubstatement, drie dagen later volgde de persconferentie. Lionel Messi verkondigt in tranen dat hij ‘zijn’ Barcelona na 17 jaar en 34 (!) bekers verlaat. Een einde van een tijdperk bij Barça, dat altijd onlosmakelijk verbonden was met de intussen 34-jarige Argentijnse superster. Opvallend: terwijl Messi zelf eigenlijk langer bij de club van zijn hart wou blijven, beschikt een noodlijdend Barça simpelweg niet over de juiste financiële middelen. Anders zou het namelijk in problemen komen met de Financial Fair Play. Pijnlijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op 10 augustus volgt de verlossing: Lionel Messi trekt naar de sterrenploeg van PSG. De transfervrije middenvelder tekent voor twee jaar in de Franse hoofdstad, met een optie op een derde seizoen. “Iedereen weet dat mijn afscheid bij Barcelona heel moeilijk was. Ik kom hier om het beste van mezelf te geven, met meer enthousiasme dan ooit”, vertelde de zevenvoudige Gouden Bal tijdens zijn voorstelling. “Mijn doel is om weer een Champions League te winnen en ik ben op de ideale plek om dat te kunnen bereiken.”

Dat laatste lukt voorlopig aardig: PSG overleefde de groepsfase van het kampioenenbal dankzij onder meer vijf treffers van ‘Leo’. Al wacht in de achtste finales met Real Madrid wel een klepper van formaat. In de Ligue 1 loopt het voorlopig wat stroever voor de Argentijn. In 11 optredens scoorde hij slechts één keer en deelde hij vijf assists uit. Aan zijn loonbriefje zal het alleszins niet liggen: Messi zou in Parijs zo’n 35 miljoen euro per jaar (!) opstrijken.

PORTRET. Ideale schoonzoon met verbluffende voeten: clubicoon Lionel Messi verlaat Barcelona, de club van zijn hart

Uitslag:

1. Lionel Messi verlaat Barcelona en trekt transfervrij naar PSG: 36 procent

2. Olympische kwalificatietoernooien van 3x3 Belgian Lions blijken gefraudeerd: 14 procent

3. Tal van (ex-)trainers en (ex-)bestuurders worden genoemd in Propere Handen-schandaal: 13 procent

4. Volleybondscoach Gert Vande Broek wordt beschuldigd emotioneel misbruik, kapitein Yellow Tigers stapt op: 10 procent

5. De introductie van de Super League: 10 procent

LEES OOK. DE LAUREATEN VAN 2021. Strijd der titanen voor Sportvrouw van het Jaar, Nederlande dominantie in het buitenland

Lionel Messi toverde al vooral in de Champions League voor PSG. 

Lionel Messi toverde al vooral in de Champions League voor PSG. ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over De Laureaten van 2021

Video

Keuze van de redactie