Nina Derwael voor de derde keer Sportvrouw van het Jaar: “Dit is misschien wel de mooiste”

 

 ©  BELGA

Tussen al haar afspraken voor het tv-programma ‘Dancing with the stars’ door mocht Nina Derwael (21) al voor de derde keer de trofee van Sportvrouw van het Jaar in ontvangst nemen. Nummer vier is wellicht niet voor volgend jaar, want Derwaels volgende hoofddoel ligt pas in 2023. “Ik weet nog niet of ik naar het WK in 2022 ga.”

Marc Cornelissen, Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

LEES OOK. Nina Derwael is Sportvrouw van het Jaar na spannende strijd met Nafi Thiam

Het hoofd van Nina Derwael (21) staat de laatste tijd meer naar dansen dan naar turnen. “Ik ben daar de laatste weken meer mee bezig geweest dan met gymnastiek. Als ik die beelden uit Tokio terugzie, lijkt dat al zo lang geleden. Er is zoveel gebeurd sindsdien. De afgelopen weken zijn voorbijgevlogen en ineens was daar het Sportgala al. Donderdag ontdekte ik dat ik nog geen ­galajurk had. Gelukkig heb ik een goed stylingteam.”

Het was in die nagelnieuwe jurk dat ze gisteren haar derde trofee voor Sportvrouw van het Jaar mocht gaan afhalen.

“En toch went het nooit”, aldus de gouden medaille van Tokio op de brug met ongelijke leggers. “Zeker niet omdat ik het deze keer helemaal niet had verwacht. Het was spannend tussen Nafi en mezelf, en ik was gekomen zonder verwachtingen. Maar misschien is deze trofee daarom wel de mooiste. Ik heb enorm veel respect voor Nafi. Twee olympische titels op rij: ik ga het haar niet zomaar nadoen. Het is spijtig dat er maar één kan winnen. Wat ik tegen haar gezegd heb? Ik heb haar proficiat gewenst voor haar fantastisch jaar en we hebben elkaar wat complimentjes gegeven over onze jurken.”

Overgangsjaar

Met drie trofeeën komt Derwael nu op dezelfde hoogte als Thiam te staan. Kim Clijsters en Ingrid Berghmans (acht keer!) zijn nog ver weg, maar volgend jaar kan ze wel Justine Henin evenaren. Maar erg waarschijnlijk is dat niet, want Derwaels volgende doel ligt pas in 2023: het WK in Antwerpen. 2022 kon wel eens een overgangsjaar worden.

 

 © BELGA

“Voorlopig zijn mijn doelen het WK in 2023 in Antwerpen en daarna de Spelen in 2024 in Parijs. Verder dan dat kijk ik niet. Of ik hier volgend jaar opnieuw sta, kan ik nu dus nog niet zeggen. Gezien het niveau in België zal je wellicht een wereldtitel nodig hebben om in een niet-olympisch jaar bij de genomineerden te horen. Maar ik ga nu eerst focussen op het dansen en nog wat genieten. Daarna zal ik wel zien voor welke wedstrijd ik klaar geraak. Haal ik het EK of niet (in augustus in München, red.)? Lukt het voor het WK (in november in Liverpool, red.) of niet?”

“Ik ga mezelf niet pushen voor iets waar ik me op dat moment niet klaar voor voel. Ik ben niet iemand die naar een WK gaat om gewoon mee te doen. Ik heb een bepaalde standaard die ik mezelf opleg. Als die niet binnen mijn potentieel ligt, is het beter om niet te gaan. Maar ik wil weer helemaal op mijn top zijn tegen het WK 2023 in Antwerpen.”

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Nina Derwael

Video

Keuze van de redactie