Negatief advies in zaak rond bouwovertredingen luchthaven

 ©  Joris Herregods

Deurne, Borsbeek -

De gemeente Borsbeek zal door de Omgevingsinspectie vastgestelde bouwmisdrijven niet meteen zelf kunnen laten aanpakken. Een vrij onbekend Vlaams adviesorgaan oordeelde daarover negatief. Actiegroep Vliegerplein begrijpt het advies niet: “De paraplu wordt opengetrokken.”

Christoph Meeussen

Haast niemand kent de instantie, maar de Hoge Raad voor Handhavingsuitvoering (HRH) heeft best veel macht. Wil een gemeente een bouwovertreding op haar grondgebied laten herstellen of compenseren, dan moet ze eerst een advies vragen aan die raad. Een negatief advies is in principe bindend. Het is dus een soort administratieve drempel.

De gemeente Borsbeek had de HRH om advies gevraagd nadat de Omgevingsinspectie op de luchthaven bouwovertredingen had vastgesteld in agrarisch gebied. Het ging onder meer om een perimeterweg tegen de omheining, die gebruikt wordt voor de luchthavenveiligheid.

Volgens de gemeente Borsbeek is er nu een negatief advies binnengekomen. De raad zou niet hebben kunnen oordelen over de vraag tot herstel, onder meer vanwege een nog lopende rechtszaak van Vliegerplein bij het Hof van Beroep. “De Raad ziet de elementen uit dat proces en die latere bouwovertredingen als één zaak”, zegt burgemeester van Borsbeek Dis Van Berckelaer. “Het wijst er ook op dat de rechter in beroep zelf herstelmaatregelen zou kunnen opleggen als wordt geoordeeld dat er fouten zijn gemaakt. Daar wachten ze liever op. We hadden het zelf liever anders gezien, maar goed.”

Piet De Roeck van actiegroep Vliegerplein/Verlenging Nooit vindt het negatieve advies opmerkelijk. “Enerzijds is er een vergissing gebeurd vanuit Borsbeek. Maar anderzijds betreft de vraag van Borsbeek toch echt andere feiten dan die in onze rechtszaak, die gaat over de RESA (een runway-veiligheidsstrook, red.). Men zegt dat wij ook geen wederhoor konden geven, maar dat klopt ook niet. De paraplu wordt hier opengetrokken.” Borsbeek en Vliegerplein zouden nog een verzoek tot heroverweging kunnen indienen tegen het negatieve advies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus