Opmerkelijk: Nederlandse topschaatsers halen neus op voor wereldbeker, wat wel eens goed nieuws kan zijn voor Bart Swings

Irene Schouten. 

Irene Schouten. ©  ISOPIX

De grote namen uit de Nederlandse schaatswereld zullen komend weekend niet te zien zijn op de Wereldbekermanche in Calgary. Dat werd maandag bekend.

Vincent Van GenechtenBron: De Telegraaf, NU

Nederland mag maximaal negen mannelijke en negen vrouwelijke rijders afvaardigen naar de Winterspelen in Peking, maar dan moet het wel het benodigde aantal punten halen in het wereldbekercircuit. Gaat dat in Calgary alsnog mis, dan gaat dat ten koste van een startplek. De rekenmeesters van de KNSB zijn echter tot de conclusie gekomen dat dit niet nodig is.

En dus blijven toppers als Patrick Roest, Irene Schouten, Femke Kok en Kai Verbij thuis. Of beter: ze gaan op trainingsstage. Nederland vaardigt in Canada dus een soort ‘B-ploeg’ af.

Volgens NU.nl werden alleen Joy Beune en Carlijn Achtereekte “tegen hun zin in opgeroepen” voor de wereldbekerwedstrijd in Calgary. “Op sommige nummers kwamen we in een spagaat terecht”, aldus technisch directeur Remy de Wit. “Het spanningsveld is duidelijk: schaatsers willen met kerst optimaal presteren bij het olympisch kwalificatietoernooi, om later op de Spelen te kunnen excelleren. Maar als we in Calgary de quota niet volmaken en één of meer startplekken verliezen, dan mis je straks misschien de kans om in Peking aan de start te staan.”

 

 ©  EPA-EFE

Massastart

Misschien wel de meeste aandacht zal in Calgary gaan naar Bart Hoolwerf. Voor hem wordt het erop of eronder in de Canadese stad. De 23-jarige rijder van Jumbo-Visma moet op de massastart bij de beste 24 World Cup-rijders eindigen om de belangrijke tweede startpositie voor Nederland op dit onderdeel veilig te stellen. Aangezien Hoolwerf momenteel op plek 24 staat, is het alle hens aan dek.

Dit kan wel eens heel wat veranderen voor de olympische ambities van Bart Swings. Als enkel Jorrit Bergsma - de regerende wereldkampioen - mag deelnemen aan de massastart, zal die op zoek moeten gaan naar bondgenoten tegen de sterke Amerikanen en Zuid-Koreanen. Swings, die ook alleen zal starten, is dan de meest logische keuze.

De Europese kampioen op de massastart ziet dankzij het afhaken van de Nederlandse top ook kansen op een podium op de 1.500 meter en zeker de 5.000 meter. Ook Mathias Vosté (die in Salt Lake City nog de 1.000 meter won in de B-groep), Sandrine Tas (die twee Belgische records schaatste) en Stien Vanhoutte schaatsen mee in Calgary.

Meer over Bart Swings