Vlaamse Energieleverancier is failliet: ruim 70.000 klanten moeten op zoek naar een nieuwe leverancier


 

 ©  Belga

De Vlaamse Energieleverancier vraagt het faillissement aan. Het bedrijf dat groene stroom en gas verkoopt aan particulieren en bedrijven in Vlaanderen heeft ruim 70.000 klanten. Die moeten nu op zoek naar een nieuwe stroomleverancier

Bron: Eigen berichtgeving, BELGA

Het gerucht loopt al een tijdje dat het slecht ging. Maar nu is het doek definitief gevallen over de Vlaamse Energieleverancier. De hoge energieprijzen van de jongste weken en maanden hebben het bedrijf definitief de das omgedaan. De directie heeft het faillissement aangevraagd.

De Vlaamse Energieleverancier, met zetel in Aalst, bedient zowat 2 procent van de elektriciteits- en 3 procent van de gasverbruikers in Vlaanderen. Dergelijke energieleveranciers moeten elektriciteit en aardgas voor hun klanten integraal aankopen op energiebeurzen. Ze zijn dan ook erg kwetsbaar, zeker nu de prijzen zo de hoogte ingeschoten zijn. “De uitdagingen om de wintermaanden te overbruggen, zijn daardoor helaas te groot geworden voor de Vlaamse Energieleverancier. We hebben daarom de erg moeilijke beslissing moeten nemen om onze activiteiten stop te zetten en de boeken neer te leggen”, zegt CEO Stijn Lenaerts.

Volgens de CEO is er aan de beslissing “uitgebreid overleg” voorafgegaan met de energieregulator VREG, de netbeheerder Fluvius “en de private sector” om een faillissement te vermijden. “Dit is dan ook een beslissing die niet lichtzinnig genomen werd, maar de recente prijsontwikkelingen lieten geen andere keuze.”

LEES OOK. Vlaamse Energieleverancier vraagt faillissement aan: wat met voorschotten? En dreigen klanten nu zonder stroom te vallen tijdens de feestdagen? (+)

Begin oktober nog kwamen er in minder dan een week tijd bij de federale ombudsman voor Energie en bij Test Aankoop zo’n 200 klachten binnen over de energieleveranciers Mega en de Vlaamse Energieleverancier. Ondanks een vast contract zagen klanten dat hun voorschotfactuur toch werd verhoogd. En dat is tegen de afspraken. Toen al waren er geruchten dat het slecht ging.

De klanten zullen nu op zoek moeten gaan naar een andere energieleverancier, maar zij moeten zich volgens Lenaerts geen zorgen maken. “Je zal op geen enkel moment zonder stroom of gas komen te zitten. De levering wordt automatisch overgedragen naar de netbeheerder Fluvius die optreedt als noodleverancier. Dit is een tijdelijke oplossing en klanten wordt gevraagd om een overstap te maken naar een andere energieleverancier in Vlaanderen.”

LEES OOK. Wat als je energieleverancier zijn factuur zelf niet meer kan betalen?

Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA), verzekert dat “niemand in het donker of in de kou komt te zitten”, zo is te horen op haar kabinet, omdat Fluvius zal optreden als noodleverancier. “Er is dus leveringszekerheid”, wordt benadrukt. “In de eerste plaats zou een dergelijk faillissement erg slecht nieuws zijn voor de klanten. Daarom dat we prioritair voor oplossingen moeten zorgen voor hen. Fluvius en VREG zijn dan ook gevraagd de nodige voorbereidingen te treffen voor het geval dat de rechtbank dinsdag beslist tot het faillissement van een leverancier.”

FEBEG, de federatie van de Belgische elektriciteits- en gasbedrijven, benadrukt dat de stijgende prijzen op de groothandelsmarkten voor gas en elektriciteit ernstige gevolgen hebben voor burgers, bedrijven, maar ook voor de energieleveranciers in België en Europa. “Intussen heeft deze prijsverhoging geleid tot ongeveer 25 faillissementen van leveranciers in het Verenigd Koninkrijk (3 miljoen getroffen klanten), vier in Nederland, maar helaas ook tot een tweede faillissement op de Belgische markt”, aldus FEBEG.

“In deze moeilijke financiële context voor de leveranciers is het ook belangrijk te voorkomen dat de huidige situatie andere leveranciers in de problemen brengt”, zegt Marc Van den Bosch, general manager van FEBEG. “Het gaat om de duurzaamheid van een concurrerende en innovatief commerciële sector die in staat is zijn klanten te ondersteunen en te begeleiden bij de energietransitie.”
Reclame:
Snel een nieuw energiecontract nodig?
Geen zorg! Gaele regelt de overstap, zodat jij dat niet hoeft te doen!
Registreer je nu snel en gratis op Gaele.be .Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie