Wat we allemaal willen weten: hier ligt het risico op een besmetting het hoogst

© Het Nieuwsblad

Het is een van de grootste vragen die mensen zich stellen. Waar loop ik het meeste risico om het virus op te lopen? Elke sector die een maatregel boven het hoofd heeft hangen, zweert dat ze niet de motor van de pandemie zijn. Het Institut Pasteur, een Franse onderzoeksinstelling, bracht in kaart waar je een hoger risico loopt.

De plek alleen verklaart niet alles, veel hangt ook af van je leeftijd en je achtergrond. Bij de veertigplussers bijvoorbeeld stijgt de kans op een coronabesmetting met 30 procent voor wie studenten in huis heeft en zelfs met 90 procent voor wie jonge kinderen heeft. Wie jonger is dan veertig heeft dan weer 340 procent meer kans om besmet te raken – ouder dan veertig “zakt” dat tot 150 procent – op een dansfeest en 90 procent meer kans op café.

LEES OOK. Meerdere besmettingen met omikronvariant op school: mutatie was hier al toen we hem nog niet eens kenden (+)

Maar ook onderweg kan het risico toenemen. Wie een vliegtuig neemt, moet rekening houden met 70 procent meer kans op een besmetting. Een auto delen of een lange treinrit staat op 30 procent meer kans. Een taxi zelfs op 50 procent meer.

De grafiek van het Institut Pasteur werd ter illustratie meegegeven aan de leden van het Overlegcomité. Zodat zij er rekening mee konden houden.

 

 (agy, hh)

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie