Erwin Vervecken over nieuwe klim in Jaarmarktcross Niel: “Doet me denken aan Francorchamps”

 

 ©  BELGA

Donderdag wordt met de Jaarmarktcross in Niel de derde manche van de Superprestige gereden. Met een kleine aanpassing van het parcours.

Werner Bourlez

De Jaarmarktcross in Niel keerde een jaar geleden al terug naar zijn roots. Het nieuwe (oude) jasje krijgt dit seizoen nog een aantal ‘retouches’. Een spectaculaire afdaling en een kruipende klim zijn de belangrijkste ingrediënten. “De afdaling kort na de start is nu in twee delen met een eerste korte afdaling gevolgd door een klauterpartij en een tweede spectaculaire afdaling”, aldus Erwin Vervecken van organisator Golazo. In de eerste zone aan de Nielse Kleiputten zakten de renners een jaar geleden met de enkels tot in de modder. “Die zone zit er dit jaar nog steeds in. Een beetje ploeteren door de modder, dat hoort bij de traditie van Niel.”

“Het tweede deel van het parcours is wel beter berijdbaar”, benadrukt Vervecken. “Al wacht er tussen de eerste materiaalpost en de strook aan de visvijver nog wel een extra scherprechter. In vergelijking met vorig jaar is er een zone van 500 meter in het bos aan de omloop toegevoegd. Daarin wacht de renners een steile klim, die me een beetje doet denken aan Francorchamps. Het wordt naar boven kruipen tegen een muur.”

Traditioneel worden de renners ook door de zandbak op de terreinen van betonfabriek Coeck gestuurd. Start en aankomst van het parcours liggen in de Antwerpsestraat.

De Jaarmarktcross is de eerste krachtmeting na het Europese kampioenschap op en rond de VAM-berg. Donderdag zullen er vier Europese kampioenen aan de start staan: Lars van der Haar (elite mannen), Lucinda Brand (elite vrouwen), Ryan Kamp (beloften mannen) en Aaron Dockx (junioren mannen). Bij de vrouwen is het uitkijken naar Clara Honsinger. Kan de Amerikaanse haar kabinetstukje van de Koppenbergcross bevestigen of krijgen we opnieuw een Nederlandse triomf?

PROGRAMMA: 9u40: eerstejaarsnieuwelingen; 10u30: tweedejaarsnieuwelingen; 11u50: junioren; 13u40: elite vrouwen; 15u00: elite mannen

Meer over Jaarmarktcross Niel

Aangeboden door onze partners