Met deze spaarchallenges kan je honderden euro’s opzijzetten

 

 ©  Shutterstock

We worden om de oren geslagen met doemberichten over de economie, en dus kan het geen kwaad om eens orde op zaken te stellen in je financiën. Volgens experts kan je via leuke challenges snel een extra spaarpotje aanleggen, zonder dat je daarvoor veel moeite moet doen.

Tommy Huyghebaert

Hoeveel spaar je het best? Het is een moeilijke vraag, aldus experts. “Sommige theorieën spreken dat je tien procent van je loon aan de kant moet zetten, anderen van twintig procent”, klinkt het bij Sara Van Wesenbeeck, auteur van het boek Hack je budget. “Al is dat niet altijd en voor iedereen evident. Zeker omdat het geen gemakkelijke tijd is om te sparen door de prijsstijgingen in de winkels en voor energie. Maar zelfs als je twee keer 50 of zelfs 10 euro aan de kant zet de komende twee maanden, heb je toch al meteen een extraatje.”

Hoe ga je dan het best tewerk? “Zet op vaste tijdstippen een vast bedrag opzij”, tipt Yves Coemans, de inkomensexpert van de Gezinsbond. “Als het loon binnenkomt, schrijf je onmiddellijk een bedrag over naar een spaarrekening.”

“Kleine gedragsveranderingen zijn de gemakkelijkste manier om op korte termijn te sparen”, vervolgt Sara Van Wesenbeeck. “Bespaar op wat je zelf kunt beïnvloeden en je onmiddellijk voelt in je portemonnee. Laat eens twee maanden wat extraatjes: die croissant of koffie onderweg, die dure lunch. Doe het met het hele gezin. Want als iedereen zich engageert en een klein beetje inlevert op luxe en plezier, zal dat op het einde ook een mooi bedrag genereren.”

LEES OOK: Zo springen de Vrolijke Vrekken om met hun geld: “Als ik aan de kassa soms de winkelkarren bekijk…”

Je houdt daarbij het best de tussenstand bij. Dan weet je volgens de budgetexpert precies wat je al hebt gespaard en hoeveel je nog te gaan hebt. “Dat werkt motiverend. Daarom ben ik ook fan van geldchallenges die overal op sociale media verschijnen. Die laten je spelenderwijs sparen. Ook bij die spaaruitdagingen, net als bij die kleine gedragsveranderingen geldt het torenhoge cliché voor de spaarder: vele kleintjes maken een grote.”

De geld challenges: spelenderwijs sparen

MAANDAG-TOT-VRIJDAG-CHALLENGE

Op maandag drop je één euro in de spaarpot, op dinsdag twee, op woensdag drie, op donderdag vier en vervolgens op vrijdag vijf euro. Tegen het weekend heb je al vijftien euro. Je kunt ook de hele week voortdoen en op zaterdag zes euro in het potje steken en op zondag zeven euro. Dan leg je per week 28 euro aan de kant.

DERTIG-DAGEN-CHALLENGE

Hou je niet zo veel over, dan kun je op een leuke manier na dertig dagen toch 116,25 euro sparen. Begin met 25 cent in een potje te steken, dan een halve euro en vermeerder iedere keer het laatste bedrag met 25 cent. Het meeste dat je op een dag zal moeten sparen is 7,5 euro. Op dag 31 start je opnieuw.

ZESTIG-DAGEN-CHALLENGE

Weet je dat je door de zestig-dagen-challenge 930 euro kunt verzamelen en geen enkele dag meer dan dertig euro moet sparen? Op de eerste dag zet je 30 euro op je spaarrekening, op dag twee 29, op dag drie 28 euro, enzovoort tot je op dag dertig maar een euro moet storten. Op dag 31 start je met 1 euro en zo ga je door tot opnieuw 30 euro op dag zestig.

ENVELOPPEN-CHALLENGE

Nog eentje voor de mensen en gezinnen die net iets meer kunnen sparen. Neem zestig enveloppen en nummer ze van 1 tot 60. Elke week van het jaar of elke dag in de komende twee maanden kies je dan een envelop en stop je het geldbedrag dat bij het nummer hoort erin.

KOFFIE-CHALLENGE

De Amerikaanse budgetexpert David Bach raadt in zijn boek The latte factor aan om kleine uitgaven aan luxeproducten te schrappen. Die dure koffie onderweg naar het werk of dat belegde broodje bijvoorbeeld. Die kun je vervangen door koffie thuis te maken of je lunchpakket mee te nemen naar het werk. Na een hele periode zul je volgens de expert het verschil wel merken in je portefeuille.

KLEINGELD-CHALLENGE

Spaar al je kleingeld in een spaarpot in plaats van het uit te geven of te laten rondslingeren in je auto. Betaal je al lang niet meer of heel weinig met cash geld? Bekijk dan op je rekening hoeveel geld je in munten zou terugkrijgen als je zou betalen in briefjesgeld en zet dat bedrag opzij op je spaarrekening.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over budget & geld

Video

Keuze van de redactie