Thibau Nys is de Jonge Flandrien 2021: “Niet zien aankomen maar ik vind het wel terecht”

Het stond in de sterren geschreven dat Thibau Nys (18) ooit prijzen zou winnen. Maar dat hij in 2021 tot Jonge Flandrien zou worden uitgeroepen op basis van zijn wegcampagne… “Die had ik ook niet zien aankomen”, aldus Nys Jr.

gvdl

“Eigenlijk is het best cool dat ik jullie trofee win op basis van mijn wegseizoen”, grijnst de laureaat. “En ik vind het, als ik eerlijk moet zijn, ook terecht. Ik had al mooie resultaten geboekt tussen de profs en heb dat bevestigd in de drie beloftenkoersen die ik heb gereden: Europees kampioen, tweede op het BK en zesde op het WK.”

De nog altijd maar 18-jarige Vlaams-Brabander heeft zichzelf verbaasd. “Omdat die wegwedstrijden zo moeilijk te winnen zijn. In de cross komen de beste automatisch bovendrijven, een wegwedstrijd is veel moeilijker te lezen.”

Nys tijdens zijn zege op het EK in Trento. 

Nys tijdens zijn zege op het EK in Trento. ©  ISOPIX

Nys noemt zich nog steeds op de eerste plaats crosser, maar sluit niets uit. “De goesting om meer op de weg te focussen, zonder de cross te verloochenen, is groot. Als ik volgende zomer mijn voorbije campagne kan bevestigen in bijvoorbeeld de Ronde van de Toekomst en nog een stap voorwaarts kan zetten, dan moet ik beginnen nadenken.” Want, bevestigt hij: “Vroeger was de weg een deel van mijn voorbereiding, nu begin ik het zelfs leuk te vinden.”

LEES OOK.Thibau Nys, Alec Segaert en De Schuyteneer de laureaten bij de jeugd

De zoon van veldriticoon Sven Nys gunt zichzelf nog wat ruimte. “Ik heb nog tijd met hopen, ik ben nog te jong om te beslissen. Cross, weg, mountainbike: ik pak het zoals het komt.”

Gevaarlijke spiegeling

Met Wout van Aert en Mathieu van der Poel fietsen er twee rolmodellen op de weg en in het veld. “Ik vind het toch gevaarlijk om mij aan hen te spiegelen. Zij lijken soms bovennatuurlijk, maar tonen wel dat de combinatie mogelijk is. Waar volgend jaar het WK is? Australië! Dat heb ik al opgezocht. Ik weet nog niet hoe het parcours eruitziet, maar ik ben nog nooit in Australië geweest. Als het in mijn programma past…” (lacht)

Meer over Flandrien

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie