Dit wordt het nieuwe stadion van Club Brugge: 40.116 fans krijgen unieke dakstructuur, geluidsarm ontwerp én vooral parkeren op afstand
Zonder ongelukken mag Club Brugge binnen afzienbare tijd beginnen bouwen aan een nieuw stadion. Het project is op alle vlakken vooruitstrevend. De nieuwe (geluidsdichte) arena biedt plaats aan 40.116 fans en heeft een unieke dakstructuur, de buurtbewoners krijgen er een groene long van meer dan 20 hectare bij. En de auto? Die wordt meer dan ooit verbannen uit de buurt.
Voor de fans en vips: 40.116 overdekte zitjes voor 36.000 abonnees, een spionkop van 12.000 mensen en 8.500 parkeerplaatsen (op afstand)40.116 supporters: dat wordt de capaciteit van het nieuwe stadion van Club Brugge. Dat is ruim 10.000 plaatsen meer dan Jan Breydel nu. De nieuwe tempel wordt gebouwd ten zuidwesten van het huidige veld. Er zal plaats zijn voor 36.000 abonnees, terwijl dat nu in Jan Breydel maar 24.000 is. Voor elke wedstrijden worden voldoende dagtickets voorzien. De belangrijkste kenmerken van die nieuwe voetbaltempel? Een spionkop die plaats biedt aan 12.000 fans naar het voorbeeld van de Gelbe Wand van Borussia Dortmund en de South Stand van Tottenham. Tevens is het volledige stadion overdekt: enkel de grasmat wordt gevrijwaard. Over verschillende fanzones worden ongeveer 25 eet- en drinkstanden voorzien, die zich allemaal in het stadion bevinden. Aanschuiven voor een pakje friet of een hamburger in de gutsende regen wordt dus verleden tijd.
Hoe komen al die fans naar het stadion? Daarvoor liet Club een uitgebreid mobiliteitsplan opmaken voor àlle 40.000 fans. In totaal worden rond het stadion en op afstand ongeveer nieuwe 8.600 parkeerplaatsen voorzien, al dan niet gekoppeld aan een shuttledienst. Er worden 4.400 fietsenstallingen geïnstalleerd. Voor de minder mobiele fans zijn er ruimte liften die elke verdieping van het stadion bedienen en rond het veld worden 229 rolstoelplaatsen gereserveerd. Het nieuwe voetbalstadion wordt van de meest moderne licht- en geluidstechnieken voorzien en blijft een gesloten kuip: die zou de beleving voor fans stukken beter maken én overlast voor buurtbewoners sterk verminderen. Als kers op de taart zweven boven de middenstip vier gigantische LED-schermen.
Mag het wat meer zijn? Dan voorziet Club Brugge ook veertig skyboxen en ongeveer 4.000 vip-plaatsen, naast twee exclusieve ‘Club Houses’ die plaats bieden aan vijftig personen.
Voor de buurtbewoners: nieuw Olympiapark met recreatie, waterpartijen en meer dan achthonderd bomen, parkeerverbod in woonwijken
Het mobiliteitsvraagstuk rond Jan Breydel is een grote bezorgdheid voor de bewoners van Sint-Andries. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen 120 bezwaren binnen, al zou het nieuw stadion van Club Brugge net voor een pak minder overlast moeten zorgen. Alle straten rond het stadion worden ‘blauwe zone’ voor buurtbewoners: zonder vergunning parkeren zal een boete opleveren. Het gros van de fans moet gebruikmaken van parkeerplaatsen op afstand (zo’n 5.000 stuks) en vervolgens op een shuttle stappen. “Er is een mobiliteitsoplossing voorzien voor alle 40.000 toeschouwers om de huidige mobiliteitsproblemen op te lossen”, klinkt het bij Club. Zoekverkeer en wildparkeerders rond het stadion zouden dus verleden tijden moeten worden.
Terwijl de Olympiasite nu hoofdzakelijk uit oefenvelden bestaat, zouden de buurtbewoners er ook een park van meer dan 20 hectare aan overhouden. Worden rond het stadion voorzien: meer dan 800 extra, drie vijverpartijen, bloemvelden en een aantal wandelpaden. “Het ingerichte park zal eveneens een groenbuffer vormen met de directe omwonenden”, klinkt het. Er komen ook een verlicht loopparcours van bijna 2 kilometer lang en drie recreatieve multi-sportveldjes. Ten slotte krijgt het park tien beweegstations.
Op wedstrijddagen zou er minder geluid- en lichtoverlast moeten zijn. Het stadion wordt van binnenuit verlicht en volledig dicht gebouwd: er werden zelfs akoestische deuren opgenomen in het plan. Het stadion wordt bekleed met wit geveltextiel: dat geeft het gebouw een zachtere aanblik en dient ook als zonnefilter. Extra-commerciële activiteiten zijn trouwens verboden: er komen geen massa-optredens of evenementen van die orde. Enkel activiteiten gerelateerd aan voetbal zijn opgenomen in de vergunning.
Voor de meerwaardezoeker: architecturaal pareltje met uitzonderlijke dakstructuur
Het nieuwe stadion zal voldoen aan de normen van een UEFA categorie 4-stadion met alle comfort, inclusief technologische hoogstandjes, een modern maar compact ontwerp en een unieke voetbalsfeer. Maar voor de meerwaardezoeker krijgt de nieuwe tempel van Club ook een primeur: het dak wordt gedragen door een speciale ringstructuur. Het stadion wordt het eerste in België met een drukring aan de veldzijde van het dak en een trekring aan de buitenkant.
“Zo past het nieuwe stadion beter in de omgeving en vormt het dak een visuele meerwaarde én een echte blikvanger voor de toeschouwers in het stadion”, legt Club uit. Op die manier wordt de nokhoogte sterk verlaagd en de visuele impact voor omwonenden gering. Onder andere de veldverlichting en geluidsboxen worden opgehangen aan de binnenste ring. De structuur draagt bij aan de ervaring en zorgt voor nog meer sfeer in het stadion.
HOOFDPUNTEN
Zo hevig was het feest: kampioensbeker van Antwerp sneuvelt al na... een kwartier
“Als je dit schrijft voor een scenario, dan lijkt het overdreven”: Tom Waes kan overwinning van Antwerp nog steeds niet geloven
RECONSTRUCTIE. Zo liepen de slotminuten in de onwaarschijnlijke titelstrijd in de Jupiler Pro League
IN BEELD. Spelers en supporters vieren samen eerste feestje op veld van de Bosuil: “We hebben vandaag geschiedenis geschreven”
Beste van Plus
Lees meer
“Wa een kroket man”: Remco Evenepoel en co feliciteren Toby Alderweireld na kampioensgoal
Hoe Mark van Bommel zijn ploeg naar absolute top leidde, ook al leek hij eerst geen trainer voor het hoogste niveau
Zo hevig was het feest: kampioensbeker van Antwerp sneuvelt al na... een kwartier
Onze analisten blikken vooruit op de Pro League Awards: “Vermeeren verkopen en nog een jaar bij Antwerp houden”