Femke Heemskerk, regerend Europees kampioene 100m vrij, kondigt afscheid aan

 

 ©  BELGAIMAGE

Bron: BELGA

De Nederlandse zwemster Femke Heemskerk (34) zet na dit seizoen een punt achter haar carrière. De International Swimming League wordt haar laatste competitie, zo bevestigde de regerende Europese kampioene op de 100m vrije slag (langebaan).

“Mijn droom was altijd: als ik ga stoppen, wil ik dat op een hoogtepunt doen. Het voelt wel alsof het nu gewoon af is”, zegt Heemskerk.

Heemskerk veroverde op de Olympische Spelen van 2008 in Peking goud met de Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag. Vier jaar later in Londen pakte ze met Oranje zilver. Heemskerk vormde in die jaren met Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis de ‘Golden Girls’. Het Nederlandse kwartet domineerde jarenlang de 4x100 vrij.

Op de estafettenummers pakte Heemskerk in haar loopbaan vele gouden medailles. Individueel moest ze vaak genoegen nemen met zilver of brons. Heemskerk worstelde jarenlang met de druk en verwachtingen. In de nadagen van haar carrière wist ze daar steeds beter mee om te gaan. Heemskerk veroverde dit jaar in Boedapest de Europese titel op de 100 vrij. Het betekende haar tweede grote individuele titel, na het goud op de 100 vrij bij het WK kortebaan van 2014 in Doha.

Op de Spelen van afgelopen zomer in Tokio haalde Heemskerk de finale van het ‘koninginnennummer’, waarin ze als zesde aantikte. Met de esfatetteploeg werd ze net als bij Rio 2016 vierde op de 4x100 vrij. In Tokio liet Heemskerk al doorschemeren dat ze wilde gaan stoppen, ze liet alleen nog open wanneer dat zou zijn.

“Ik heb 65 internationale medailles gewonnen. Afgelopen seizoen was fantastisch. In december zwom ik nog een wereldrecord, ik werd Europees kampioen op de 100 vrij en stond in de olympische finale met mijn tweede tijd ooit”, aldus Heemskerk bij de NOS. “Ik voelde dat mentaal en fysiek alles in balans was, dat gaf veel rust. Ik voelde me afgelopen jaar helemaal vrij om te presteren. Ik heb hier heel veel van geleerd. Ik zeg altijd: ik zie zwemmen als mijn opleiding. Nu heb ik eindelijk na 20 jaar mijn scriptie ingeleverd.”

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie