Elise Mertens voert Belgische voorselectie Billie Jean King Cup aan, voorlopig geen Kim Clijsters

 

 ©  AP

Bondscoach Johan Van Herck heeft maandag een voorselectie met vijf speelsters bekendgemaakt voor het finaletoernooi van de Billie Jean King Cup (ex-Fed Cup) begin november in Praag. Elise Mertens (WTA 18) leidt het team, dat verder bestaat uit Alison Van Uytvanck (WTA 55), Greet Minnen (WTA 79), Maryna Zanevska (WTA 101) en Kirsten Flipkens (WTA 132). Kim Clijsters is er dus voorlopig nog niet bij.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Tot zondag 31 oktober kunnen nog drie wijzigingen in het team doorgevoerd worden. Een tiental dagen voor de start van de Billie Jean King Cup Finals zal het Belgische selectiecomité de definitieve selectie bekendmaken.

In de finaleronde strijden twaalf landen om de eindzege in de O2 Arena in Praag. De landen zijn onderverdeeld in vier groepen van drie. België werd ondergebracht in een groep met Australië en Wit-Rusland. Alle duels bestaan uit twee enkelwedstrijden en een dubbelspel. De winnaar van elke groep stoot door naar de halve finales.

“Deze preselectie is een formaliteit omdat de Internationale Federatie ons verplicht nu al een eerste selectie bekend te maken”, zegt Van Herck. “Er zijn nog vier weken voor de eerste wedstrijd gespeeld wordt en we mogen voor zondag 31/10 nog drie wissels doorvoeren. Deze vijf speelsters staan als vijf hoogst gerangschikte speelsters op de WTA-ranking. Maar we hebben nog drie andere ervaren Billie Jean King Cup speelsters die elk over bepaalde kwaliteiten beschikken om uit te spelen in het enkel- of dubbelspel. Laat ons dus nog even afwachten wat de komende weken brengen en dan een finale keuze maken een tiental dagen voor de eerste ontmoeting. Voorlopig zijn dus nog acht kandidaten in de running en we zijn ook met ieder van hen in contact om de Finals optimaal voor te bereiden: Elise Mertens, Greet Minnen, Alison Van Uytvanck, Maryna Zanevska, Kirsten Flipkens, Ysaline Bonaventure, Yanina Wickmayer en Kim Clijsters.”

De wedstrijden in Praag zullen met publiek gespeeld worden, enkel volledig gevaccineerde personen worden toegelaten. Belgische fans kunnen vanaf 6 oktober tickets bestellen via www.billiejeankingcup.com.

De ITF doopte de Fed Cup om in de Billie Jean King Cup, als eerbetoon aan de nu 77-jarige Amerikaanse ex-tennisster die zich na haar succesvolle carrière ging inzetten voor onder meer gendergelijkheid.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Elise Mertens

Video

Keuze van de redactie