Onderzoek loopt om deel De Coninckplein autoluw te maken

Het De Coninckplein langs de zijde van koffiebar Viggo’s en café Kiebooms. 

Het De Coninckplein langs de zijde van koffiebar Viggo’s en café Kiebooms. © Dirk Kerstens

Antwerpen -

“Wanneer wordt het De Conicnkplein eindelijk (deels) verkeersvrij gemaakt?” Dat vraagt Tim Jensen, uitbater van koffiebar Viggo’s op het plein zich af nadat vorige week een kind vlak voor zijn vol terras werd aangereden en ‘gelukkig’ ‘maar’ lichtgewond geraakte. “Het is welletjes geweest”, vindt Jensen. Paul Cordy, burgemeester van het district Antwerpen (N-VA) laat weten dat er een onderzoek loopt dat moet uitmaken of een deel van het plein autoluw kan worden gemaakt.

Elien Van Wynsberghe

Een plan om auto’s deels te weren van het De Coninckplein was er vroeger ook al. In 2010 maakte het toenmalige stedelijk bedrijf AG Stadsplanning een nota op over het De Coninckplein. “De projectdefinitie voor een gedeeltelijk autovrije heraanleg van het plein werd door het district Antwerpen in juni 2011 goedgekeurd”, zegt toenmalig districtsburgemeester Chris Anseeuw (sp.a) die vandaag niet meer politiek actief is. Meer bepaald ging het om de noordzijde van het plein waar café Kiebooms en koffiebar Viggo’s gevestigd zijn.

“De uitvoering ervan werd afhankelijk gesteld van het wijkcirculatieplan voor Antwerpen Noord dat ook in dat jaar werd opgeleverd”, vertelt Anseeuw. “Maar vlak voor de verkiezingen zette toenmalig schepen van Mobiliteit Ludo Van Campenhout alles on hold.” Er volgden verkiezingen. De samenstelling van het stadsbestuur veranderde en de plannen voor het De Coninckplein werden in 2013 door het nieuwe stadsbestuur en het kabinet van schepen Koen Kennis (N-VA) definitief naar de prullenmand verwezen.

Maar geweldig loopt het vandaag dus niet op het plein. “Gelukkig zijn zowel het kind als de bestuurder er met de schrik vanaf gekomen”, vertelt Tim Jensen over het ongeval dat vorige week voor zijn deur plaatsvond. “Het wordt hoogtijd dat hier wordt ingegrepen. Je ziet dat steeds meer gezinnen gebruik maken van het plein. Kinderen komen hier spelen. Het plein kan zeker langs één zijde verkeersvrij worden gemaakt. Een simpele puzzel zal het niet zijn. Dat geloof ik best. Maar er moet iets gebeuren.”

Nieuw onderzoek loopt

 Anseeuw ziet het feit dat de plannen van destijds werden geschrapt nog steeds als een gemiste kans. “Het plein zou heraangelegd worden in functie van de mensen die er gebruik van maken. Dat we werden teruggefloten, was een spijtige zaak.”

Maar huidig districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) laat nu weten dat er een onderzoek aan de gang is waarin gekeken wordt of het plein kan worden aangepakt. “In samenhang met de Lange Beeldekensstraat”, aldus Cordy. “Een deel van het plein autoluw maken, kan hier een uitkomst zijn, maar ik ga niet op de zaken vooruit lopen. Het is niet zo dat de situatie vandaag op het De Coninckplein compleet onaanvaardbaar is, maar er liggen wel opportuniteiten om meer met het plein te doen. Maar dan wel in samenhang met een aantal parameters zodat we op andere, omliggende plaatsen niet meer miserie zullen creëren.”


 

 © Dirk Kerstens

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio