Lokaalmarkt opent de deuren op Herentalsebaan met producten recht van ’t veld

© ATV

Deurne -

Lokaalmarkt, een wekelijkse overdekte versmarkt met producten ‘recht van ’t veld’ opende vrijdag de deuren op de Herentalsebaan in Deurne. En het was meteen een grote toeloop. “Door lokaal te kopen, steun je de lokale economie”, zegt Sofie De Clercq van Lokaalmarkt.

Jan Stassijns

De spinnenwebben en het vergaarde stof van de jarenlange leegstand van supermarkt Peeters-Govers op de Herentalsebaan hebben plaatsgemaakt voor een kraaknette, overdekte versmarkt. Vrijdag opende er Lokaalmarkt dat voortaan elke vrijdag van 15 tot 19u boeren en producenten uit de buurt hun waar aan de man brengen. En het aanbod is erg divers, van ambachtelijke broden, verse biogroenten en -fruit tot biologisch vlees, kaas, eieren, bloemen,.... biertjes allemaal geproduceerd in de ruime regio rond Antwerpen.

Dat is ook meteen de kern van Lokaalmarkt: het aantal kilometers dat er gereden wordt om producten tot bij de klant te krijgen, verminderen en tegelijkertijd de lokale boeren en duurzame ondernemers een duwtje in de rug geven. “We vinden het belangrijk dat de boer zelf in beeld is op de markt en dat hij zijn verhaal vertelt”, vertelt Sofie De Clercq van Lokaalmarkt, die samen met haar beste vriendin Jessie De Bie alles in goede banen leidt. “Zo geven we de boeren een gezicht en weten de klanten waar de producten vandaan komen, hoe ze gemaakt worden en hoe de boer ermee omgaat. Zo weet je zeker dat ze op een duurzame en kwaliteitsvolle manier geteeld worden.”

Jessie De Bie en Sofie De Clercq van Lokaalmarkt. 

Jessie De Bie en Sofie De Clercq van Lokaalmarkt. ©  Dirk Kerstens

Antwerps schepen van Markten en Foren, Peter Wouters (N-VA) mocht de Lokaalmarkt vrijdagmiddag officieel openen, waarna de eerste klanten al meteen op ontdekking gingen. Deurnenaar Rita Van Hauwaert stond als eerste in de rij. “Ik koop graag lokaal, maar vaak moet ik daar wel wat afstanden voor afleggen, want niet alles vind je zomaar in de buurt”, zegt ze. “Voor mijn eieren ging ik bijvoorbeeld naar Hoevenen, maar nu alles hier samen onder één dak terug te vinden is, ben ik wel blij, ja. Als we zo de kleine boer kunnen steunen, doe ik dat graag. Ik heb ook gehoord dat je hier iets kan eten en drinken. Des te beter, dan maken we het nog gezellig ook.”

Peter Wouters (N-VA), Antwerps schepen van Markten en Foren mocht Lokaalmarkt officieel openen. Centraal in beeld Rita Van Hauwaert (met mondmasker) die als eerste in de rij stond om op ontdekking te gaan.  

Peter Wouters (N-VA), Antwerps schepen van Markten en Foren mocht Lokaalmarkt officieel openen. Centraal in beeld Rita Van Hauwaert (met mondmasker) die als eerste in de rij stond om op ontdekking te gaan.  ©   Dirk Kerstens

Bar en proevertjes

Wat Rita zegt klopt. In Lokaalmarkt is niet alleen een bar (uiteraard met lokale dranken), maar bij verschillende producten zijn er ook proevertjes te smaken. Zoals bij Kris Van Royen van Saeftingherhof, een runderbedrijf uit Kieldrecht. Zij laat bezoekers proeven van versgemaakte hamburgers. Haar koeien grazen in het Verdronken Land van Saeftinghe in een gebied van 250 hectare. “Een avontuurlijk gebied waar we toch af en toe een zoekactie moeten opzetten naar onze dieren”, lacht Kris. “Onze runderen eten er de zilte begroeiing waardoor het vlees een bijzondere pré salé smaak krijgt (een zilte, gezouten smaak, red.).”

Kris verkoopt, samen met haar man, rechtstreeks vanop haar boerderij, maar via markten zoals Lokaalmarkt probeert ze ook haar afzetmarkt te vergroten. “Mensen eten tegenwoordig niet zo veel vlees meer, maar we merken wel dat als ze nog eens vlees eten, ze meer en meer voor een echt goed stukje vlees kiezen. Daarvoor komen ze ook tot bij ons op de boerderij, maar via deze Lokaalmarkt komen we naar de klanten toe, zonder het daarvoor heel ver te zoeken.”

Lieve Jacob en Kris Van Royen van Saeftingherhof 

Lieve Jacob en Kris Van Royen van Saeftingherhof ©   Dirk Kerstens

Ook Peter Kuipers en Ann Decoene van De Leutige Geit staan op de Lokaalmarkt. “Wij zijn een kleinschalig producent van geitenmelk, waarmee we kaas maken”, vertelt Peter. “Daarvan maken we dan weer andere producten, zoals geitenkaaskroketten en tapenades. Wij staan helemaal achter het concept van de korte keten en met dit soort initiatieven komen we ook in contact met de klanten. Je kan dan wel aanwezig zijn op sociale media, klanten moeten een gezicht kunnen plakken van die mensen bij wie ze kopen.”

Peter Kuipers en Ann Decoene van De Leutige Geit 

Peter Kuipers en Ann Decoene van De Leutige Geit ©   Dirk Kerstens

Ook afhaal

Gaan kijken en kopen is één ding, maar de mogelijkheid om online te bestellen en af te halen op de markt is er binnenkort ook. Dat systeem, LokaalAfhaal, wordt op 8 oktober gelanceerd. En intussen kan iedereen elke vrijdag, van 15 tot 19u, terecht op de Herentalsebaan 193 op de eerste Lokaalmarkt in de provincie Antwerpen.

 

 ©  Dirk Kerstens

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio