UITSLAG WK WIELRENNEN 2021 BELOFTEN. Italiaan Filippo Baroncini wint WK voor beloften na wedstrijd vol valpartijen en knotsgekke finale, Thibau Nys knap zesde

 

 ©  BELGA

Filippo Baroncini heeft zich in Leuven tot wereldkampioen bij de beloften gekroond. De 21-jarige Italiaan haalde het voor de Eritreeër Biniam Girmay en de Nederlander Olav Kooij. Op vijf kilometer van de streep ging Baroncini er solo vandoor en bleef hij knallen tot aan de streep. Thibau Nys sprintte na een lastige finale nog naar een knappe zesde plaats.

Jonas Withouck

Hoe kwam de wereldtitel tot stand?

De vroege vlucht had op een bepaald moment bijna vier minuten voorsprong, maar het kaarsje van het drietal Gleb Karpenko (Estland), Logan Currie (Nieuw-Zeeland) en Adam Ward (Ierland) doofde ook snel weer uit.

Op iets meer dan 40 kilometer van de streep leek er een beslissend moment in de koers te komen toen er een elfkoppige kopgroep ontstond. Elf verschillende landen waren vertegenwoordigd, de Belgen niet. De winnaar leek in die groep te zitten, tot alles in de absolute finale toch nog bijeenkwam.

Op vijf kilometer van de streep was het de Italiaan Filippo Baroncini die vol voor een korte solo richting de streep ging. De Italiaan, die ook al tweede werd op het EK in Trento, gaf geen krimp meer en knalde door tot aan de streep op de Geldenaaksevest in Leuven.

Hoe deden de Belgen het?

Zoals verwacht waren Thibau Nys en Florian Vermeersch de beste Belgen in koers. Beide landgenoten bleven gespaard van alle valpartijen en toonden zich in de finale. Vermeersch was mee verantwoordelijk voor het terughalen van het elftal vluchters, maar zijn pijp ging uit in de laatste kilometers. Thibau Nys was wel nog mee in de slotkilometers en sprintte naar de zesde plaats. Een knappe prestatie voor een achttienjarige.

Brute pech was er dan weer voor Arnaud De Lie en Lennert Van Eetvelt. Hun wedstrijd zat er al op nog voor de finale moest losbarsten. Op een zeventigtal kilometer van de streep ging De Lie tegen de grond, tien kilometer verder lag Van Eetvelt op het asfalt. Een domper voor de Belgen met het oog op de finale.

Verder nog iets opvallends dat u moet weten?

Ja hoor, ook bij de beloften vielen ze als vliegen. Nog voor de officiële start werd de koers zelfs al even stilgelegd door de vele valpartijen in het peloton. Niet alleen op de smallere wegen op het parcours in Leuven, maar ook op de brede wegen tussen Antwerpen en Leuven volgden de valpartijen elkaar in sneltempo op. Nervositeit troef!

LEES OOK. Zelfs op een WK krijgen we vertraging op de Ring van Antwerpen: koers even stilgelegd door valpartijen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag (top vijf)

1. Filippo Baroncini (ITA) in 3u37’36”

2. Biniam Girmay (ERI) op 2”

3. Olav Kooij (NED) z.t.

4. Michele Gazzoli (ITA)

5. Lewis Askey (GBR)

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie