Doe niet maf, zet je motor af aan school

Nestor (11) en Gust (11) met hun slogan, geruggensteund door burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) en klimaatambtenaar Els Beeckx. 

Nestor (11) en Gust (11) met hun slogan, geruggensteund door burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) en klimaatambtenaar Els Beeckx. ©  kristin matthyssen

Zoersel -

Twee niet mis te verstane slogans op zes banners: dat is wat de klimaatbendeleden van de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot uit Sint-Antonius vrijdag tijdens de strapdag ophingen. Met ‘Doe niet maf, zet je motor af’ en ‘Leg die motor stil, dat is wat ik wil!’ roepen ze ouders en grootouders op om hun motor niet meer stationair te laten draaien op de parking aan de school.

Kristin Matthyssen

De hele week waren er in Beuk & Noot activiteiten rond stappen en fietsen, met als kers op de taart de strapdag op vrijdag. Kinderen worden dan opgeroepen zo veel mogelijk te voet of met de fiets naar school te komen.

De slogans die stationerende (groot)ouders op andere gedachten moeten brengen. 

De slogans die stationerende (groot)ouders op andere gedachten moeten brengen. ©  kma

Vorig schooljaar zaten Gust (11) en Nestor (11) in de klimaatbende van Beuk & Noot. Samen met andere ‘bendeleden’ kregen ze de opdracht van de burgemeester om zelf een klimaatactie te verzinnen op maat van de school.

“Het was ons opgevallen dat sommige ouders en grootouders lang op voorhand op de parking postvatten om zeker te zijn van hun plek”, zeggen Nestor en Gust, die zelf altijd met de fiets komen. “Op koude dagen laten ze hun motor draaien zodat hun verwarming blijft warmen. En op warme dagen laten ze hun motor draaien voor de airco. Die uitlaatgassen zijn heel ongezond. Bovendien is het nog slecht voor je auto ook.”

Met hun twee slogans en bijhorende tekeningen op zes banners willen Nestor, Gust & co de (groot)ouders sensibiliseren. “Misschien dat ze in de winter wel eens ludiek verkleed op de ruitjes van stationerende wagens kunnen tikken om de mensen uit te leggen dat wat zij doen heel slecht is voor het milieu en de gezondheid”, zegt Els Beeckx die de klimaatbende begeleidt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio