Triatleet Bart Aernouts niet blij met verplaatsing van Ironman van Hawaï: “Alweer mijn plannen wijzigen”

 

 ©  BELGA

Het WK Ironman gaat in 2022 voor het eerst in zijn geschiedenis niet door in Hawaï, maar in het Amerikaanse St. George. De door corona voor de tweede keer uitgestelde legendarische triatlonwedstrijd vindt plaats op 7 mei, maar keert vijf maand later alweer terug naar Hawaï. “Eigenlijk hebben ze de race gewoon voor het tweede jaar op een rij geannuleerd, maar noemen ze het anders”, meent Bart Aernouts, tweede in 2018.

Maarten Delvaux

Corona zorgde ervoor dat het WK Ironman van 2020 op Hawaï werd afgelast. De editie van dit jaar werd eerst verzet naar februari 2022 en gisteren opnieuw uitgesteld naar 7 mei 2022. En bovendien verplaatst van Hawaï naar St. George (Utah). Het is de eerste keer sinds het ontstaan van de Ironman van Hawaï in 1978 dat er niet in Hawaï zelf zal worden georganiseerd. Onze landgenoot Bart Aernouts (37) krijgt er een punthoofd van. “Alweer moet ik mijn plannen wijzigen”, zucht hij. “Ik was half augustus net twee dagen op hoogtestage in Font Romeu het WK in Hawaï voor te bereiden toen bekend werd gemaakt dat de wedstrijd werd uitgesteld van oktober naar februari. Daar zat ik dan… Moest ik dan mijn koffers pakken en naar huis gaan? Ik besloot om te blijven en nieuwe doelen te stellen. Ik maakte een schema op om de hele winter door te gaan - met wedstrijden en trainingen - om in februari te kunnen schitteren in Hawaï. En nu kan alles opnieuw de vuilnisbak in.”

Niet alleen het nieuwe uitstel, ook de verplaatsing van Hawaï naar St. George devalueert het belang van het WK. “Wie gaat daar aan de start staan? En hoe gemotiveerd gaat iedereen zijn? Vijf maanden later is er immers al een nieuw WK, dat wel in Hawaï plaatsvindt. De age groupers (amateurs) die zich plaatsten mogen kiezen of ze hun kwalificatieslot gebruiken voor St. George of voor Hawaï. Natuurlijk kiezen ze allemaal voor Hawaï. Als prof ben ik wel van plan om te gaan. Het is een mooi parcours dat mij ligt, maar ik moet er ook wel voor zorgen dat ik eerst gekwalificeerd geraak voor het WK in Hawaï begin oktober.” Dat probleem zou over enkele weken al wel opgelost kunnen zijn. “Ik neem half oktober deel aan de Ironman van Mallorca. Om mezelf nog eens te testen in een volledige Ironman, want dat is alweer een tijdje geleden. En wie weet pak ik er wel mijn slot voor Hawaï. Dat blijft natuurlijk de belangrijkste wedstrijd van allemaal.”

Meer nieuws

Keuze van de redactie