Nederland temt het verrassende Israël in EK-finale baseball

 

 ©  ISOPIX

Nederland heeft zondag in het Italiaanse Turijn voor de 24e keer het Europees kampioenschap baseball gewonnen. In de finale versloeg het Israël met 9-4. Nederland kantelde in de zevende slagbeurt de wedstrijd. Mede door een homerun van Roger Bernadina werd de achterstand van 1-4 omgebogen naar een voorsprong van 5-4.

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

Daarmee behield Oranje de titel die het sinds 2012 in bezit heeft. De historie van het EK baseball, die terug gaat tot 1954, kent naast Nederland Italië als tienvoudig kampioen. België (1967) en Spanje (1955) werden ieder één keer winnaar. De  Red Hawks eindigde in de Italiaanse regio Piemonte als achtste.

Dat Israël de finale bereikte, was een verrassing. De baseballers schakelden in de halve finale Italië uit, dat zich had voorgenomen ten koste van alles in eigen land de titel  op Nederland te heroveren.

Daartoe was de Hall-of-Famer Mike Piazza, voormalig topcatcher van de New York Mets en de Los Angeles Dodgers, aangesteld. Piazza kon echter niet voorkomen dat het uit Amerikaanse profs bestaande Israëlische team de eindstrijd tegen Nederland haalde.

Het was de methode die de Italianen ook in het verleden hebben toepasten. Vaak konden ze met tal van Amerikaanse profs de Nederlanders aftroeven. Twee jaar geleden debuteerden de Israëlische baseballers als vierde op Europees niveau.

Video

Keuze van de redactie