Jelle Vanendert rijdt woensdag met de GP van Wallonië allerlaatste profkoers: “Cirkel rondmaken”

 ©  BELGAIMAGE

Jelle Vanendert (36) heeft de Grote Prijs van Wallonië (1.Pro) uitgekozen om zijn 15-jarige profcarrière af te sluiten. De semiklassieker wordt woensdag gereden tussen Aywaille en de Citadel van Namen, waar Vanendert het begin van zijn carrière kleur gaf met een 7e plaats in 2006. “Die koers heeft zijn stempel op mij gedrukt”, zei Jelle Vanendert dinsdag in Luik op een persmoment.

Bron: BELGA

“Ik hield gelijke tred met Gilbert, Nuyens, Bonnet en Pauwels. Ik viel zelfs aan op de beklimming van de Citadel. Mijn carrière beëindigen in de GP van Wallonië woensdag is voor mij een manier om de cirkel rond te maken.”

Ritwinst op Plateau de Beille

Vanendert bracht dinsdag enkele mooie momenten uit zijn carrière in herinnering, zoals zijn overwinning in de 14e etappe van de Tour de France in 2011 tussen Saint-Gaudens en het Plateau de Beille. “Ik was in topvorm, maar ik had nooit gedacht dat ik een etappe in de Tour zou winnen, behalve in mijn jeugddromen. Ik was al tweede geworden achter Samuel Sanchez in de 12e etappe. Die dag ging alles heel snel, ik herinner me de enorme menigte op de klim, de finishlijn, het podium, de helikopter naar het hotel waar ik rond 22.00 uur toekwam, het moment om iets te gaan drinken met Philippe Gilbert.” De oud-renner van onder meer de Lotto-ploeg denkt ook nog altijd met veel plezier terug aan zijn 2e plaats in de Amstel Gold Race in 2012, waar hij Peter Sagan afhield. “Ik bleef die dag alle grote namen op de Cauberg voor, maar er was nog Enrico Gasparotto, die me van succes hield.” Hij werd ook in 2014 2e achter Philippe Gilbert.

Ardennenklassiekers

De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal, waar hij twee jaar (2020-2021) als wegkapitein zal hebben doorgebracht, ontpopte zich al heel snel als een ‘Ardense’ renner. “Ik voelde me snel op mijn gemak op de Ardense parcoursen en ik heb nooit echt de Vlaamse koersen gereden, behalve misschien in 2021. Ik denk dan aan mijn 4e plaats in de Waalse Pijl in 2012 en vooral mijn 3e plaats in 2018, waar Alaphilippe en Valverde, die ik op 200 meter nog in mijn wiel had, me nog klopten” Hij eindigde als 12e en eerste Belg in 2020 in de Waalse klassieker.

“Ik herinner me ook het zeer goede seizoen in 2011 met Philippe Gilbert bij Lotto, en ook mijn vier seizoenen, van 2012 tot 2015, met mijn broer Denis bij Lotto”, vervolgde Vanendert. “Ik sluit mijn carrière af zonder stress, blij dat ik twee jaar heb kunnen werken in de ploeg van Christophe Brandt en Olivier Kaisen, met wie ik bij Lotto reed. Mijn missie was om mijn ervaring door te geven aan de jongeren. Ik deed het met vrijgevigheid. Het is een missie die ik in de toekomst graag op mij zou nemen, ook al weet ik nog niet wat mijn toekomst zal zijn. In ieder geval zou ik, indien mogelijk, in de wielerwereld willen blijven. Waarom niet als sportdirecteur? Ik zit al sinds mijn 13e in het wielrennen. Het grote verschil is nu dat ik weet dat ik me overmorgen niet meer hoef te kwellen tijdens de training. Ik heb altijd hard gewerkt om in elke koers goed te presteren. Ik weet ook dat ik woensdag niet voor de overwinning zal rijden. Dus ik ben ontspannen en ik zal van elk moment genieten.”

Herbeleef de legendarische ritwinst van Jelle Vanendert op Plateau de Beille hier:

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen