3 op een rij: Roglič zet puntjes op de i in de afsluitende tijdrit van de Vuelta en pakt opnieuw de eindzege

 

 ©  AP

Primož Roglič (Jumbo-Visma) heeft de afsluitende tijdrit van de Vuelta gewonnen. De Sloveen haalde het met 14 seconden voor een sterke Magnus Cort Nielsen. De jonge Nederlander Thymen Arensman eindigde knap op een derde stek. In het eindklassement blijft de top drie ongewijzigd. Roglič wint overtuigend zijn derde Vuelta en houdt Enric Mas (Movistar) en Jack Haig (Bahrain-Victorious) vlot achter zich.

Jens Heylen

In Padron werd voor de laatste keer het startschot gegeven in deze Ronde van Spanje. Een heuvelachtige slottijdrit van net geen 34 km richting bedevaartsoord Santiago de Compostela moest het orgelpunt worden voor olympisch tijdritkampioen Primoz Roglic. De Sloveen kwam als laatste aan zet en moest dan wel eerst de toptijd van revelatie Magnus Cort Nielsen van de tabellen vegen. De Deen van EF Education First-Nippo deed met 44’ 16” een volle minuut beter dan Josef Cerny, die de spits mocht afbijten en in de openingsproloog al knap vijfde werd.

Maar niet alleen Cort Nielsen of Cerny gaven het beste van zichzelf. Ook de 21-jarige Nederlander Thymen Arensman (Team DSM) reed zich met een sterke tijd naar de voorlopig tweede plaats. Al moesten de toppers dan natuurlijk nog vertrekken. Plek 1 en 2 in het algemene klassement leek al vast te liggen, maar voor de derde podiumplaats lag het nog volledig open. Jack Haig (Bahrain-Victorious) stond als derde exact een minuut voor op Adam Yates van Ineos-Grenadiers. Geen man overboord moet de Brit gedacht hebben want hij had al snel een halve minuut van zijn achterstand goedgemaakt. De andere toppers als Bernal en Mas reden een verdienstelijke tijdrit en werden respectievelijk zesde en negende. Maar de ogen waren gericht op wat leider Primoz Roglic uit zijn benen toverde. Bij het eerste tussenpunt deed hij liefst 20 seconden beter dan Cort Nielsen waardoor zijn vierde ritwinst voor het grijpen lag. Uiteindelijk werd het dat ook, al moest de Sloveen nog zes seconden prijsgeven. Cort Nielsen pakt zo net geen vierde ritwinst in deze Vuelta, Arensman wordt op zijn beurt knap derde.

Mas en Haig sluiten de Ronde van Spanje af als tweede en derde. Yates wist namelijk geen vervolg aan zijn snelle start te breien waardoor de top vijf ongewijzigd blijft. Fabio Jakobsen, Gino Mäder en Michael Storer komen als groene, witte- en bolletjestrui-laureaten naast Roglic te staan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Al mogen we niet vergeten dat Fabio Aru vandaag zijn laatste rit heeft gereden. De 31-jarige Italiaan van Team Qhubeka-NextHash en eindwinnaar in 2015 hangt zijn fiets aan de wilgen. Na aankomst viel hij al glimlachend in de armen van zijn familie en ploeg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rituitslag:

1. Primoz Roglic 44:02

2. Magnus Cort Nielsen +14

3. Thymen Arensman + 52

4. Josef Cerny +1:16

5. Chad Haga + 1:43

6. Egan Bernal + 1:49

7. Felix Großschartner + 1:52

8. Steven Kruijswijk + 1:52

9. Enric Mas +2:04

10. Ion Izagirre + 2:06

Algemeen klassement:

1. Primoz Roglic 83:55:29

2. Enric Mas + 4:42

3. Jack Haig + 7:40

4. Adam Yates

5. Gino Mäder

6. Egan Bernal

7. David De La Cruz

8. Sepp Kuss

9. Guillaume Martin

10. Felix Großschartner

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Ronde van Spanje / Vuelta

Video

Keuze van de redactie