Opschudding op Paralympische Spelen: “Nederlandse zwemmer is helemaal niet blind”

 

 ©  REUTERS

Op de Paralympische Spelen is er een grote rel ontstaan, nadat de Nederlandse zwemmer Rogier Dorsman ervan beschuldigd wordt niet blind te zijn. Zijn Poolse concurrent zegt een tiental video’s te hebben, waarop te zien is dat Dorsman meerdere handelingen zelfstandig kan uitvoeren. Het Nederlands Olympisch Comité verdedigt Dorsman met een medisch bewijs.

Jens Cansse

Afgelopen donderdag werd Rogier Dorsman Paralympisch Kampioen op de 400m vrije slag voor blinden en slechtzienden. Maar de Pool Wojciech Makowski beschuldigt de Nederlander van bedrog. Hij zou video’s hebben waarop te zien is dat Dorsman zonder blindenstok wandelt, zelfstandig eten opschept en op zijn telefoon aan het scrollen is. De World Para Swimming werd op de hoogte gebracht, maar heeft voorlopig nog geen actie ondernomen.

Vanuit Tokio gaf het NOC commentaar op de beschuldigingen: “De medische documentatie van Rogier toont aan dat hij wel degelijk tot de klasse S11 behoort. Dit wordt door een onafhankelijk medisch onderzoek bepaald.” Daarnaast benadrukt de sportbond dat alle zwemmers verplicht een geblindeerde zwembril moeten dragen. Zo wordt er verzekerd dat alle zwemmers in dezelfde omstandigheden het bad in duiken.

Meer over Paralympische Spelen

Meer nieuws

Keuze van de redactie