Zwemster Fanny Lecluyse over de donkere kant van haar tocht richting olympische finale: “Soms kotste ik alles uit mijn lijf”

 

 ©  BELGA

Fanny Lecluyse slaagde in haar doel van deze zomer: de finale van de 200 meter halen op de Olympische Spelen in Tokio. Maar achter die topprestatie schuilt véél hard werk. “Ik woog me vijf keer per dag en stond om 2u ‘s nachts op de weegschaal”, zegt ze in een interview met Flair.

Vincent Van GenechtenBron: Flair.be

Op haar derde Olympische Spelen was die finaleplaats het absolute hoogtepunt voor Lecluyse, de vriendin van wielrenner Victor Campenaerts. Zowel in 2012 in Londen als vier jaar later in Rio de Janeiro eindigde haar parcours in de schoolslag in de reeksen.

“Ik heb er alles aan gedaan: ik ben veganistisch geworden, vijf kilo vermagerd en mijn vetpercentage is met vijf procent gezakt. Mijn gsm lag uit en de sociale media heb ik door iemand anders laten doen. Alle details telden. Ik kon me niet beter voorbereiden op deze race, daarom is het enige spijtige het BR dat niet sneuvelt. Maar mijn hoofddoel, de finale, is bereikt”, zei de zwemster na afloop.

 

 ©  BELGA

De weegschaal

Bij Flair vertelde ze over de donkere kant van haar tocht naar een olympisch diploma.

“Nu voel ik me goed in mijn vel, maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik net uit een slechte periode kom. Ik had in maart, vlak voor de Olympische Spelen, een knieblessure waardoor ik niet meer volop kon trainen. Daardoor had ik niet mijn ideale competitiegewicht. Dat kroop toen wel serieus in mijn kopje. Zeker omdat enkele coaches de vorige Spelen zeiden dat mijn resultaten daardoor tegenvielen. Ik wilde koste wat het kost vermijden dat ze dat opnieuw tegen me zouden gebruiken.”

“Ik woog me vijf keer per dag en ik stond zelfs om twee uur ‘s nachts op om op die weegschaal te staan”, zegt Lecluyse. “Er waren ook momenten dat ik alles uit mijn lijf kotste. Ik besef natuurlijk dat dat niet gezond is, maar toen was dat echt een soort obsessie… Als zwemster word je bijna elk uur van de dag met je bikinilijf geconfronteerd. Terwijl elk lijf een bikinilijf is, maar bij topsporters ligt de focus enorm op dat lichaam en is de buitenwereld nóg harder. Dat is niet gemakkelijk.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Wij worden niet enkel beoordeeld op onze sportieve prestaties, maar ook op hoe we eruitzien, terwijl dat laatste er toch helemaal niet toe doet. Ik ken geen enkele vrouw die een scherpere tijd neerzette omdat ze knap is… Soms voelde ik me een drama queen wiens wereld instortte omdat ik niet naar de Olympische Spelen zou kunnen gaan of omdat ik daar minder goed zou presenteren. Ik weet natuurlijk dat er veel ergere dingen zijn in het leven. Maar er werd wel verwacht dat ik eindelijk eens die finale zou halen. Ik wilde dat waarmaken en dat brengt serieus wat stress met zich mee. Ik wilde niet nog eens falen”, aldus de zwemster, die dus met glans haar doel bereikte.

 

 ©  BELGA

Meer over Olympische Spelen Tokio

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie