Inkomen van rijkste Vlamingen meer dan drie keer hoger dan dat van armsten, 660.000 Vlamingen komen moeilijk rond

© Jordi Huisman/Hollandse Hoogte
In 2019 lag het huishoudinkomen van de twintig procent rijkste inwoners van het Vlaamse Gewest 3,4 keer hoger dan het huishoudinkomen van de twintig procent armste inwoners. Dat meldt Statistiek Vlaanderen.
De inkomenskwintielverhouding (S20/S80) is een internationale maat om de inkomensverdeling van een land of een regio in kaart te brengen. Een huishoudinkomen omvat alle inkomsten van de leden van het huishouden uit economische activiteit, uit eigendom en uit sociale zekerheids- en bijstandsuitkeringen.
In 2019 lag de inkomenskwintielverhouding, gebaseerd op de huishoudinkomens van 2018, in het Waalse Gewest (3,6) iets hoger dan in het Vlaamse Gewest (3,3). Het verschil met het Brussels Hoofdstedelijke Gewest (4,7) was groter. In volledig België lag de inkomenskwintielverhouding toen op 3,6.
Moeilijk rondkomen
Zo’n 10 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest geeft aan deel uit te maken van een huishouden dat moeilijk tot zeer moeilijk rondkomt met het beschikbare inkomen. Dat komt overeen met ongeveer 660.000 personen. Wie moeilijk de eindjes aan elkaar kan knopen, leeft in subjectieve armoede.
Wat de subjectieve armoede betreft, waren de verschillen tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende leeftijden beperkt. Voornamelijk werklozen (37 procent van de bevolking in subjectieve armoede), niet-actieve mensen exclusief gepensioneerden (21 procent), leden van eenoudergezinnen (25 procent), alleenstaanden (20 procent), huurders (27 procent) en ook laaggeschoolden (17 procent) kenden in 2020 een hogere subjectieve armoede in het Vlaamse Gewest.
Vakantiearmoede
Vijftien procent maakt dan weer deel uit van een gezin dat zich om financiële redenen geen week vakantie buitenshuis kan veroorloven. Dat komt overeen met 950.000 personen. Ook door vakantiearmoede werden in 2020 voornamelijk werklozen (50 procent van de bevolking in vakantiearmoede), niet-actieve mensen exclusief gepensioneerden (25 procent), leden van eenoudergezinnen (32 procent), alleenstaanden (28 procent), huurders (36 procent) en ook laaggeschoolden (27 procent) getroffen.
Hoofdpunten
‘Dodentocht light’ doet discussie losbarsten of overheid te veel betuttelt: “Op festivals mag iedereen wel staan springen in de warmte”
Strandredders halen 17-jarige jongen bewusteloos uit bewaakte zwemzone
Laura uit ‘Blind getrouwd’ bevallen van zoontje
De mannen in het leven van Olivia Newton-John: een verhaal van bedrog, een mysterieuze verdwijning en … John Travolta
Chirokamp met 136 kinderen weer naar huis na zware uitbraak van buikloop
Hoeveel mensen hebben apenpokken in ons land en wat is hun toestand? Wat met eerste besmette vrouw? En kan Antwerp Pride tot meer besmettingen leiden?
Meer over Financiën
Wie minder dan 2.500 bruto verdient, krijgt jobbonus: vanaf vandaag kan je hier je rekeningnummer ingeven om de bonus aan te vragen
Je krijgt meer loon, maar betaalt daardoor ook meer belastingen: regering wil oplossing voor loonverlies na automatische indexering
Geblunder met miljoenensteun voor watersnood: “Geld ging naar gemeenten in provincies die niet eens getroffen waren”
Lek over fiscale hervorming: btw-verhoging tot 22% en afschaffing maaltijdcheques
Meer nieuws
Failliete Bjorn (41) slaapt al drie weken in tent langs kanaal: “Iedereen kan plots op straat belanden”
Problemen bij Telenet: berichten sturen of bellen lukt niet
LIVE. Volg hier al het nieuws over de hittegolf
Net sluit zich rond Donald Trump, en toch lijkt hij weer te winnen: “Zijn ster was tanende en nu licht ze weer op”
Hoe warm wordt het de komende dagen nog en is er regen op komst? Dit zijn de voorspellingen
Hitte vreet ook Cowboy Henk aan: “Dit iconisch werk verwijderen is geen optie”