Ben Hermans pakt eindzege in Arctic Race of Norway, Philipp Walsleben wint slotrit

 

 ©  Getty Images

De Limburger Ben Hermans (Israel Start-Up Nation) heeft zondag de Arctic Race of Norway op zijn naam geschreven, een Noorse koers voor de Pro Series. De eindzege van onze landgenoot kwam in de vierde en tevens laatste etappe, over 163 kilometer tussen Gratangen en Harstad, niet meer in het gedrang. De zege in de slotrit was voor de Duitser Philipp Walsleben (Alpecin-Fenix).

Maarten VanhoofBron: BELGA

Ben Hermans begon in het algemeen klassement, na zijn ritwinst van zaterdag, met 4 seconden voorsprong op de Noor Odd Chistian Eiking en 6 seconden op de Fransman Victor Lafay aan de slotetappe.

Al vrij vlug na de start vormde zich een kopgroep met negen renners. Daar maakten Aimé De Gendt, Ceriel Desal, Niki Terpstra, Thomas Champion, Eduard-Michael Grosu, Philipp Walsleben, Alexandre Delettre, Tore Andre Vabö en Erik Nordsater Resell deel van uit. Christophe Noppe, Stan Dewulf en Oscar Riesebeek probeerden de kloof met de vroege vluchters eveneens te overbruggen, maar slaagden niet in hun opzet. De kopgroep begon met een voorgift van 2:30 aan de tweede helling van de dag, de Balteskaret.

Net voor het aansnijden van de drie plaatselijke ronden, van elk 8,4 kilometer met daarin de beklimming van de Novkollen, moest voorin Ceriel Desal de rol lossen. Ook Tore Andre Vabö viel voorin weg net als Eduard-Michael Grosu en Thomas Champion. De vijf overgebleven renners van de kopgroep trokken de slotronde in met een voorsprong van 45 seconden op een jagend peloton.

Niki Terpstra gooide op de laatste beklimming van de Novkollen alle troeven op tafel maar zag dat Philipp Walsleben die actie netjes pareerde. In de daaropvolgende sprint met twee haalde de Duitser het van Terpstra. Enkel Alexandre Delettre slaagde nog uit de greep van het peloton te blijven en werd zo derde. Ben Hermans finishte als 11e en volgt Alexey Lutsenko op als eindlaureaat van deze Arctic Race of Norway. De 28-jarige Kazach haalde het in 2019 voor de Fransman Warren Barguil en de Let Krists Neilands. Door het coronavirus was er in 2020 geen editie van deze Noorse rittenkoers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Ben Hermans

Video

Keuze van de redactie