Succescoach Ronald Gaastra stapt op als hoofdtrainer bij Vlaamse Zwemfederatie, opvolger al bekend

 

 ©  BELGA

De gereputeerde zwemcoach Ronald Gaastra (62) stapt op als hoofdtrainer van de Vlaamse Zwemfederatie. “De nieuwe sportieve werking, het nieuwe beleidsplan, maar ook de communicatiestijl hebben me een degoutant gevoel gegeven”, was de Nederlander scherp bij Sporza. Zaterdagmiddag maakte de Vlaamse Zwemfederatie bekend dat Ronald Claes vanaf 1 september de nieuwe coach wordt.

hjb, wic, blg

Gaastra, die als coach rechtstreeks betrokken was bij de olympische zwemsuccessen van Frédérik Deburghgraeve (goud in 1996) en Pieter Timmers (zilver in 2016), zegt het nieuws “met een opgelucht gevoel” bekend te maken.

“De resultaten waren de afgelopen seizoenen te wisselvallig. Maar het zijn vooral de arbeidsomstandigheden binnen het Vlaamse topzwemmen waarin ik me niet meer kan vinden”, aldus Gaastra. “De nieuwe sportieve werking, het nieuwe beleidsplan, maar ook de communicatiestijl hebben me een degoutant gevoel gegeven. Daardoor heb ik besloten om niet meer aan het zwembad te gaan staan.”

Gaastra kondigde zaterdagochtend aan dat hij van plan is zijn contract bij de Vlaamse Zwemfederatie uit te dienen tot 1 januari, al hoopte hij een oplossing te vinden waardoor hij niet meer als trainer actief hoefde te zijn. Daar was het kennelijk niet al te lang op wachten, want zaterdagmiddag al kondigde de Vlaamse Zwemfederatie aan dat Ronald Claes vanaf 1 september de nieuwe coach wordt. Er komt ook een nieuwe nationale structuur. Dirk Boets zal de plaats van Gaastra aan het zwembad innemen.

Gaastra zou op 1 september ook stoppen als coach van Brabo, waar hij wel nog bij betrokken zou willen blijven als technisch directeur.

Gaastra is sinds 1982 professioneel zwemcoach. Via ‘s-Hertogenbosch en Maastricht kwam hij in 1989 in Antwerpen terecht om technisch directeur te worden van de Vlaamse Zwemfederatie. Op de Spelen in Tokio coachte Gaastra Louis Croenen, die op de 200 meter vlinderslag in de halve finales strandde. Op de 100m vlinder ging Croenen er in de reeksen uit.

De nieuwe coach van de nationale ploeg Ronald Claes is sinds 2015 hoofdcoach bij de Franstalige Zwemfederatie (FFBN). Hij zal nu de elite in beide landsdelen superviseren en begeleiden tijdens trainingen, stages en wedstrijden. Claes startte zijn carrière bij de Vlaamse topsportschool en deed nadien ervaring op in het buitenland. Hij begeleidt momenteel onder meer Valentine Dumont.

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie